12 kwietnia – Dzień Czekolady

Mleczna, deserowa, biała, gorzka, z nadzieniem…….ach..któż nie lubi tego napoju Bogów 😉

Dodatkowo czekolada rozumie, nie krzyczy, poprawia humor itp. A teraz na poważnie…

Spożywanie regularne niewielkiej ilości czekolady przynosi wiele korzyści, o których możesz nie wiedzieć. Czekolada nie tylko dobrze smakuje i poprawia samopoczucie, ale ma także korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jest to dobra informacja, dla tych którzy lubią słodycze, warto więc zamienić coś słodkiego na kawałek czekolady.

1. Zmniejsza ryzyko udaru

Kakao zawiera flawonoidy, przeciwutleniacze, które obniżają poziom “złego” cholesterolu we krwi, który może być przyczyną wielu chorób układu krążenia (w tym udar mózgu). Spożycie około 45 gramów czekolady tygodniowo zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu wśród kobiet aż o 20 procent.

2. Wzmacnia serce

Regularne jedzenie czekolady (w szczególności gorzkiej) obniża jak już wiadomo zły cholesterol oraz ciśnienie krwi jak i również zmniejsza ryzyko chorób serca. Osoby spożywające regularnie umiarkowaną ilość gorzkiej czekolady mają znacznie niższy poziom białka C-reaktywnego we krwi, a co za tym idzie zmniejszenie się ryzyka stanów zapalnych mięśnia sercowego. Jednak czekolada mleczna nie do końca może załatwić sprawę.

3. Zwalcza cukrzycę

Wśród ludzi, którzy regularnie spożywają czekoladę następuję zwiększenie czułości na działanie insuliny, zmniejszają w ten sposób ryzyko wystąpienia cukrzycy.

4. Wypełnia

Czekolada bogata jest w błonnik, dzięki czemu daje też uczucie sytości. Dodatkowo jedzenie czekolady zmniejsza apetyt na inne produkty.

5. Poprawia krążenie krwi

Kakao ma podobne działanie do aspiryny, poprzez właściwości antyagulacyjne poprawia krążenie krwi.

6. Łagodzi kaszel

Teobromina jako składnik czekolady, zmniejsza aktywność nerwu błędnego, części mózgu, która wywołuje kaszel.

7. Poprawia wzrok

Flawonoidy zawarte w czekoladzie mają zdolność do zwiększania przepływu krwi do mózgu, a co za tym idzie może też zwiększać przepływ do siatkówki oka, poprawiając tym samym wzrok.

8 Podnosi inteligencje

Wzrost przepływu krwi do mózgu dzięki spożytej czekoladzie powoduje, że umysł jest bardziej czujny, a nasze myślenie “świeże”, w skutek czego pozwala efektywniej działać.

9. Ochrania skórę

Czekolada zawiera flawonoidy, przeciwutleniacze, które chronią skórę przed działaniem promieniowania Ultrafioletowego (jednakże nie oznacza to że może ona całkowicie zastąpić ochronne kremy przeciwsłoneczne).

10 Poprawia samopoczucie

To, że czekolada poprawia nastrój jest chyba oczywistością dla każdego. Co więcej, ludzie często czują się mniej zestresowaniu i bardziej pozytywnie nastawieni. A jeśli dopada Cię czasem chandra, warto więc wybrać czekoladę niż inne słodkie szaleństwo, które zapewne będzie mniej zdrowsze.

Na zakończenie, czekolada powinna być spożywana w umiarkowanych ilościach, ponieważ zawiera dużo kalorii, cukru oraz tłuszczu, a jej nadmiar może więc szkodliwie wpłynąć na nasz organizm.Niestety czekolada może uzależniać, dzięki zawartym w niej substancjom. Nie jest to znowuż takie uzależnienie jak alkoholizm czy narkomania. U niektórych ludzi występuje także alergia na czekoladę, ale częściej dotyczy ona dodatków, którymi wzbogacany jest wyrób – głównie orzechy arachidowe. W dużych ilościach czekolada może powodować zaparcia, szczególnie u dzieci.

 Gorzka czekolada zawiera więcej kakao, a zdecydowanie mniej cukru niż mleczna czekolada. Zatem dla zdrowia lepiej sięgnąć po gorzką czekoladę.

źródło: http://trening-fitness.pl, foto: pixabay.com

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register