Dieta zgodna z grupą krwi

„Powiedz jaką masz grupę krwi, a powiem ci co jeść”.  Tylko czy faktycznie grupa krwi decyduje o tym, jakie pokarmy służą, a jakie szkodzą?

Pomysłodawcą diety zgodnej z grupą krwi jest dr Peter J. D`Adamo, który na podstawie własnych doświadczeń i obserwacji doszedł do wniosku, że niektóre choroby są ściśle związane z grupą krwi. Rozwinięciem tej teorii było stwierdzenie, że grupa krwi wpływa na to jak organizm reaguje na spożywane pokarmy. Oznacza to, że dla utrzymania dobrego stanu zdrowia i optymalnej masy ciała, osoby z różną grupą krwi powinny stosować się do innych zaleceń dietetycznych, jak i tych dotyczących aktywności fizycznej. Aby zrozumieć zasady tej diety, musimy przyjrzeć się bliżej temu, jak odżywiali się nasi przodkowie.

Grupa krwi O – drapieżni myśliwi

Ponad 40 tysięcy lat temu grupa 0 była jedynym rodzajem krwi występującym u naszych przodków. Ludzie żyjący w tamtych czasach zamieszkiwali obszary dzisiejszej Azji. Na początku główny składnikiem ich jadłospisu było mięso. Przyrost naturalny, głód oraz migracje ludności w kierunku Europy przyczyniły się jednak do tego, że oprócz mięsa w menu pojawiły się dodatkowo owoce, orzechy, korzenie i ryby. Zakłada się, że osoby z grupą krwi 0 mają zakodowana w genach zdolność do efektywnego wykorzystywania białka zwierzęcego. Ich organizm nastawiony jest na szybką przemianę materii, a układ pokarmowy produkuje dużo soków żołądkowych. Dla zapewnienia dobrego stanu zdrowia w ich diecie powinny znaleźć się chude mięso oraz ryby, wykluczona natomiast powinna być większość produktów zbożowych (zwłaszcza pszenica i kukurydza).

Grupa krwi A – wegetarianie

Grupa krwi A pojawiła się około 20 tysięcy, na drodze ewolucyjnej adaptacji do nowych warunków środowiskowych. W tamtym okresie rozwinęło się rolnictwo i hodowla, a ziarna i warzywa stały się głównym pożywieniem. Konsekwencją tych zmian były zmiany w układzie pokarmowym i systemie immunologicznym ludzi żyjących w tamtym okresie. Teoria zakłada, że układ pokarmowy osób z grupą krwi A jest bardziej „leniwy”, produkuje mniej soków żołądkowych, przez co trawienie białek zwierzęcych jest zbyt obciążające, sprzyja ospałości i tyciu. Uważa się, że najbardziej odpowiednim modelem żywienia dla ludzi z grupą krwi A jest dieta wegetariańska bazująca na warzywach oraz ziarnach.

Grupa krwi B – koczownicy

Grupa krwi B pojawiła się około 15 tysięcy lat temu, kiedy to ludy wędrowne zostały wyparte z gorącej Afryki w zimne, nieurodzajne obszary Himalajów. Taka sytuacja wymusiła stworzenie kultury zależnej od udomowionych zwierząt, co znalazło odzwierciedlenie w sposobie odżywiania. Główna zmiana związana była z tym, że w diecie ludzi pojawiły się mleko i produkty mleczne. Mając na względzie sposób żywienia przodków, osobom z grupą krwi B zaleca się urozmaiconą, zrównoważoną dietę, w której oprócz nabiału jest również miejsce na mięso, ryby, warzywa i ziarna.

Grupa krwi AB – typ współczesny

Grupa krwi AB występuje najrzadziej. Powstała zaledwie 12 tysięcy lat temu jako skutek wymieszania się ludności z grupami krwi A i B. Osoby z grupą krwi AB są najlepiej przystosowane do zmiennych warunków życia, związanych ze zmianami miejsca zamieszkania, klimatu oraz sposobu odżywiania. Trudno sformułować dla nich ogólne zalecenia żywieniowe, dlatego zaleca się, by dobierając pokarmy do swojej diety wsłuchiwali się w swój organizm.

Dieta zgodna z grupą krwi wzbudza wiele kontrowersji i nie ma jednoznacznych dowodów naukowych potwierdzających jej założenia. Istnieją przesłanki sugerujące, że grupy krwi mogą wiązać się ze skłonnością do alergii na konkretne pokarmy, ale to za mało, by tworzyć uogólnione zalecenia żywieniowe. Mimo, że jest sporo entuzjastów tej diety, to jest również cała rzesza osób, która jada całkowicie niezgodnie z jej założeniami, a mimo to utrzymuje doskonały stan zdrowia i szczupłą sylwetkę.

źródło: www.fit.pl, foto: pixabay.com

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register