Dobre jedzenie dla mózgu

Zwykle mówimy o jedzeniu w kontekście odchudzania, tymczasem jest ono źródłem energii dla całego naszego organizmu. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że blisko 20% tej energii konsumowanej jest przez jeden organ, uświadomimy sobie jak ważne jest by był on prawidłowo odżywiony.

Oto 8 produktów, które pomogą twojemu mózgowi zwiększyć produktywność wciągu dnia, a w dłużej perspektywie również całego życia.

Czarna porzeczka

porzeczka.

Naukowcy z Nowozelandzkiej organizacji Plant & Food Research, współpracując z naukowcami z Uniwersytetu Northumbria, badali korzyści kognitywne wynikające z jedzenia czarnej porzeczki. Odkrycia opublikowane w czasopiśmie Journal of Functional Foods ujawniły, że jagody zmniejszają zmęczenie psychiczne i poprawiają naszą dokładność, koncentrację oraz nastrój.

Brokuły

Brokuły1-728x526

Warzywa są ważnym elementem naszej diety. Jednak brokuły mogą zaoferować więcej korzyści dla mózgu, niż mogłoby się wydawać.

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z King College London w 2005, brokuły zawierają substancję, która działa w taki sam sposób, jak leki stosowane w leczeniu choroby Alzheimera. Warzywo jest bogate w lignany – związki, które jak zostało wykazane w badaniu, działają na korzyść umiejętności poznawczych. Mogą zwiększać zdolności myślenia, rozumowania, przypominania, wyobraźni i uczenia się nowych słów.

Brokuły zawierają również cholinę, substancję odżywczą związaną z poprawą pamięci. Według The Telegraph ludzie, którzy jedzą dużo brokułów wypadają lepiej w testach pamięciowych.

Sok z buraków

sok-z-buraka

Nie jest najsmaczniejszy, ale twój mózg będzie wdzięczny za jego wypicie.

Naukowcy z Centrum Nauki Translacyjnych w Wake Forest University odkryli, że picie soku z buraków zwiększa przepływ krwi w istocie białej płatów czołowych mózgu, co może pomóc w zwalczaniu demencji.

Czosnek

czosnki

Podczas gdy wiele osób wie o właściwościach antyseptycznych czosnku, większość nie zdaje sobie sprawy, że zawiera on węglowodan „fruktozylową argininę”, zwaną również FruArg. Według nowego badania opublikowanego w PLUS ONE, FruArg chroni mózg przed chorobami związanymi z wiekiem, takimi jak demencja i choroba Alzheimera.

Czosnek może zapobiec utracie funkcji mózgowych, poprawiać pamięć jak i innych funkcji poznawczych.

Zielona herbata

green-tea-728x531

Naukowcy z Trzeciego Wojskowego Uniwersytetu Medycznego w Chinach znaleźli związek organiczny w zielonej herbacie nazywany EGCG lub galusan epigalokatechiny, który pomaga w zwalczaniu chorób zwyrodnieniowych i utraty pamięci. Ponadto może wzmacniać procesy uczenia się poprawiając zdolność rozpoznawania obiektów i pamięci przestrzennej.

Ten smaczny napój może również zwiększać wytwarzanie komórek mózgowych, zgodnie z danymi dostarczonymi przez Chińczyków.

Borówki

borówka

Według Scientific American borówki zawierają związki zwane flawonoidami, które poprawią umiejętności rozumowania, podejmowania decyzji, rozumienia werbalnego i zdolności liczenia. Prócz tych korzyści poznawczych flawonoidy mogą również pomóc spowolnić spadek zdolności umysłowych związanych z podeszłym wiekiem.

Ciemna czekolada

dark-chocolate-728x508

Badania wykazały, że kakao może poprawiać różne funkcje poznawcze i płynność werbalną u osób w podeszłym wieku. To jednak nie wszystko – według badań opublikowanych w National Center for Biotechnology Information przy spożywaniu porcji ciemnej czekolady codziennie, stwierdzono poprawę przepływu krwi w mózgu.

Curry

kurkuma-e1421413688262-728x300

Według niemieckich badań opublikowanych w czasopiśmie Stem Cell Research and Therapy związek, który można znaleźć w kurkumie, powszechnie stosowanej do przygotowania sosu curry, może stymulować wzrost komórek nerwowych i działać jako zestaw naprawczy mózgu.

Co ciekawe inne badania opublikowane w National Center for Biotechnology wskazują, że kurkuma, może stymulować produkcję nowych komórek mózgowych. Nowa produkcja neuronów, zwłaszcza w hipokampie, ma kluczowe znaczenie dla uczenia się, pamięci i naszych humorów.

Warto wiedzieć, że czarny pieprz spożywany w połączeniu z kurkumą znacznie zwiększa jej pozytywne działanie.

Utrzymanie w dobrej formie naszych funkcji poznawczych, takich jak pamięć i umiejętność skupienia, są niezbędne dla naszego codziennego życia. Warto więc zastąpić wszelkie niezdrowe śniadania i obiady jedzeniem, które może poprawić wydajność swojego umysłu.

źródło tekst i foto: ciekawe.org

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register