Kontrole nic nie dały. Posiłki w szpitalach są fatalne i szkodzą pacjentom

Szpitale nie gwarantują prawidłowego żywienia pacjentów – alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. Przepisy nie określają norm żywieniowych, jakości produktów ani zasad ich kontroli. Dostarczane produkty nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a czasem mogą nawet szkodzić.

Jak wynika z raportu Najwyższej Izby Kontroli, system ochrony zdrowia nie gwarantuje prawidłowego żywienia pacjentów w szpitalach. Posiłki są przygotowywane z surowców niskiej jakości oraz niewłaściwych wartościach odżywczych. Zdarzały się sytuacje, że w kontrolowanych placówkach jadłospisy diety podstawowej nie pokrywały się z danymi deklarowanymi przez producentów na etykietach produktów.

– Od ostatniej kontroli nic się nie zmieniło. Nadal konieczne jest dofinansowanie szpitali, wprowadzenie precyzyjnych mechanizmów nadzoru oraz wprowadzania sankcji w przypadku nieprawidłowości – wylicza Krzysztof Kwiatkowski, prezes NIK.

Lista problemów jest długa. Pacjentom serwowano zbyt mało warzyw i owoców. W diecie było zdecydowanie za dużo czerwonego mięsa, tłustych przetworów mięsnych oraz tłustych wędlin gorszej jakości. Podawano potrawy ciężkostrawne i bogate w nasycone kwasy tłuszczowe.

Ponadto w diecie pacjentów znalazły się ryby konserwowe lub hodowane w rejonach zanieczyszczonych, a także substytuty deklarowanych w jadłospisie produktów: zamiast masła – tłuszcz mleczny do smarowania, zamiast sera – suszony hydrolizat białkowy o smaku i aromacie sera. Pacjenci nie dostawali jogurtów lub mleka acidofilnego. Ryb morskich było stanowczo za mało.

Średni dzienny koszt wyżywienia w kontrolowanych szpitalach w latach 2015-2017 kształtował się na poziomie od 9,55 zł do 17,99 zł, zaś średni koszt surowców użytych do przygotowania posiłków wynosił jedynie od 3,70 zł do 8,46 zł.

– Żywieniem pacjentów zajmuje się w naszym szpitalu firma cateringowa Rebus Sp. z o.o. – informuje Anna Kowalska, rzecznik prasowa szpitala wojewódzkiego. – Jeśli chodzi o koszty, to są one płynne – zależą od ilości pacjentów i rodzaju wydawanych im posiłków, kwoty więc nie podajemy. Mamy aż 14 rodzajów rozmaitych diet, począwszy od diety podstawowej, przez lekkostrawną, cukrzycową, wątrobową i inne w zależności od indywidualnych potrzeb naszych pacjentów. Są one bardzo skrupulatnie przygotowywane przez dietetyka.

1 komentarz

  • Paulina Reply

    17 maja 2018 at 10:10

    psie jedzenie! przez cały pobyt w szpitalu (patologia ciąży) nie zjadłam niczego w miare dobrego… tragedia

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register