Korzystasz z Facebooka na smartfonie? Uważaj, możesz słono zapłacić!

Uważaj, fikcyjna wiadomość odebrana przez Facebook Messenger może kosztować cię krocie. Wszystko przez oszustów, którzy postanowili wyłudzić pieniądze. Tym razem sięgnęli po nowy oręż, który pozwala im pobierać opłaty bez twojej zgody – informuje Radio Gdańsk.

Podobnie jak w poprzednich przypadkach zaczyna się od niewinnie wyglądającej wiadomości wysłanej rzekomo przez jednego z twoich Facebookowych przyjaciół.

LINK I PYTANIE „CZY TO TY?”

Wiadomość może przykładowo zwierać link i pytanie „Czy to ty?”. Kliknięcie w link sprawia, że następuje przekierowanie do chmury Google Drive. Tam zobaczyć można swoje zdjęcie z umieszczoną na nim ikoną sugerującą, że jest to film. Jeśli naciśnie się „Play”…

KLIKNIĘCIE Z PC TO POŁOWA BIEDY

Użytkownicy komputerów zostają przekierowani na stronę, gdzie dowiadują się, że film z ich udziałem można pobrać, jeśli się zapłaci. Większość z nas nie da się zapewne na to nabrać, chociaż oszuści liczą na naszą ciekawość i chęć zobaczenia animacji stworzonej przy użyciu naszych własnych zdjęć.

PŁACISZ I NAWET O TYM NIE WIESZ

Jeśli w ikonkę „Play” klikniemy z poziomu telefonu komórkowego, automatycznie, bez podawania numeru telefonu i bez wypisywanie kodów z otrzymanych SMS-ów, nasz rachunek zostanie obciążony wskazaną przez oszustów kwotą – donosi niebezpiecznik.pl. Wszystko przez tzw. technikę WAP Billing.

NIEBEZPIECZNY WAP BILLING?

– WAP Billing to metoda polegająca na tym, że użytkownik korzystający z internetu mobilnego rejestruje się do płatnych subskrypcji usług przez klikniecie w link bez wymogu podawania numeru PIN czy wysłania SMS-a – mówi Rafał Kamiński, informatyk z Radia Gdańsk.

Oznacza to, że jedno kliknięcie może pozbawić nas pieniędzy i nie musimy być tego świadomi, wyrażając jakąkolwiek zgodę.

JAK SIĘ CHRONIĆ PRZED WYŁUDZENIEM PIENIĘDZY?

Specjaliści jak zwykle zalecają ostrożność i przypominają, że nie należy klikać w każdy link, który „wpadnie nam pod kursor”. Wzbudzająca podejrzenie wiadomość od znajomego powinna zostać zignorowana. Warto także skontaktować się ze znajomym za pomocą innego kanału komunikacji i poinformować go, że jego konto zostało prawdopodobnie użyte bez jego zgody.

WYŁĄCZ USŁUGI PREMIUM

– Ostrożność i świadomość tego, że istnieją zagrożenia to podstawa. Jednak w tym przypadku, by uniknąć zagrożenia, należy wyłączyć usługi Premium u swojego operatora – radzi Rafał Kamiński.

Wyłączenie usług Premium spowoduje, nie będziemy mogli otrzymywać drogich SMS-ów oraz nawiązywać dodatkowo płatnych połączeń.

źródło: Radio Gdańsk

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register