Lecznicze zalety aloesu

Aloes pospolity (aloe vera) od wieków słynie z rewelacyjnych właściwości leczniczych i kosmetycznych.Pierwsze ślady stosowania zielonego miąższu datują się na 3 tysiące lat p.n.e  a przepisy na aloesowe leki przekazywane są z pokolenia na pokolenie, poniżej przedstawimy niektóre z nich.

Miąższ ewentualnie sok z aloesu dostarcza organizmowi niezbędnych pierwiastków śladowych i substancji, które regulują funkcjonowanie całego organizmu, przywracając mu równowagę i poprawiają stan zdrowia.

Aloes jest bogaty w witaminy A,E,C, większość z grupy B,  kwas foliowy, beta karoten, wapń, chrom, miedź, żelazo, lit, magnez, fosfor, mangan, potas, sód, cynk.
Niektóre składniki aloesu działają jak naturalne immunostymulatory pobudzające układ odpornościowy do skuteczniejszego działania.

Należą do nich przede wszystkim polisacharydy: karizyna, acemannan oraz biologicznie aktywne peptydy. Karizyna to środek działający przeciwwirusowo i wspomagający funkcjonowanie układu odpornościowego. Dowiedziono również, że makrofagi w obecności karizyny niszczyły komórki rakowe 10 razy skuteczniej niż przy stosowaniu standardowego, farmaceutycznego preparatu o działaniu immunostymulującym.

Poza tym, aloes zawiera szereg aminokwasów takich jak : lizyna, tyronina, tryptofan(poprawia nastrój, przywraca równowagę nerwową, zapobiega bezsenności i stanom lękowym), leucyna, histydyna, kwas asparaginowy i glutaminowy, cysteina, tyrozyna metionina plus enzymy, cukry i błonnik.

miazsz aloesu

Aloes potrafi:

Znieczulić  ból, złagodzić swędzenie
Zmniejszyć krwawienie, obniżyć gorączkę, zlikwidować zaparcia
Oczyścić krew i zwiększyć jej płynność przez co łatwiej dociera do serca i innych ważnych organów
Poprawić mikrokrążenie w naczyniach włosowatych
Pobudzić odnawianie się komórek, „strawić” martwe tkanki
Zniszczyć chorobotwórcze bakterie, wirusy, grzyby
Wyleczyć nieżyt, wrzód żołądka i dwunastnicy
Złagodzić bóle mięśni, stawów i reumatyzm
Wyleczyć oparzenia, wysypki skórne, złagodzić odleżyny
Nawilżyć i odmłodzić skórę

Do celów leczniczych najlepsza jest  odmiana „niebieska ”. Roślina nie wymaga specjalnych zabiegów, wystarczy podlewać raz w tygodniu i raz w roku wymieniać ziemię w doniczce. Nadaje się do stosowania gdy ma przy najmniej 3-4 lata i osiągnie wysokość około 60cm. Dostępne są również w sklepach gotowe soki naturalne – trwałość ok 1 miesiąc.

zel z aloesu

Aloes przepisy lecznicze

 Angina, nawracające infekcje gardła

150g miąższu zalać 1/2 butelki czerwonego wina, dodać 50ml spirytusu i 250g miodu. Zlać do butelek z ciemnego szkła, odstawić na 5 dni w ciemne i chłodne miejsce.   Zażywać 3 razy dziennie po łyżeczce przed jedzeniem.

Astma
Liście aloesu przetrzeć wilgotną  szmatką, owinąć w pergamin i odłożyć na 14 dni do lodówki. Następnie przepłukać, odciąć kolce i skórkę, zblendować  na miazgę, zalać przegotowaną wodą w stosunku 1:3. Odstawić na 1,5h, po czym przecedzić przez sitko.  Do 100ml soku dodać 500g zmielonych włoskich orzechów i 300g lipowego miodu. Wymieszać i odstawić na 3 dni w chłodne miejsce. Zażywać 1 łyżkę 3xdziennie 30 minut przed posiłkiem.

Bolesne miesiączki
Do 1 łyżeczki soku z aloesu dodać szczyptę czarnego pieprzu. Zażywać 3 razy dziennie.

Ból gardła, infekcje jamy ustnej
Płukać gardło i jamę ustną mieszkanką wody i soku z aloesu w proporcji 1:1

Choroby dziąseł, krwawienia, obrzęki, paradontoza
Świeżym miąższem lub sokiem nacierać dziąsła 3-4 razy dziennie.

Dolegliwości żołądkowo-jelitowe
Wzdęcia, stany zapalne, zgaga, problemy trawienne, przykry zapach z ust
Do ¼ szklanki świeżego mleka wlać łyżeczkę soku. Zażywać 3 razy dziennie po łyżeczce.  Po 2 tygodniach zrobić tygodniową przerwę i w tym rytmie powtórzyć kurację  raz jeszcze.

Urazy na skórze: pęcherze, otarcia, skaleczenia, oparzenia , odleżyny
1. Opłukać liście, odciąć kolce i skórkę, przykładać miąższ do miejsc chorobowo zmienionych.
2. Pociąć miąższ z 1 liścia na kawałki, włożyć do termosu, dodać po łyżeczce szałwii i kwiatu nagietka, zalać 1,5 szklanki wrzątku. Odstawić na 1h. Smarować ciepłym naparem (oparzenia chłodnym) 3 razy dziennie.

Grypa
Łyżeczkę miąższu zmiksować z łyżeczką imbiru i łyżką wody. Podzielić na dwie porcje. Zażywać rano i wieczorem.

Jęczmień
Kilkakrotnie w ciągu dnia smarować miąższem powiekę, uważając aby sok nie dostał się do oka.

Katar
2 łyżki rumu wymieszać z łyżeczką soku z aloesu i miodu. Pić 3 razy dziennie.

Opuchnięcia, również wokół oczu
Odciąć kolce i skórkę z liścia, miąższ podzielić na kawałki o długości 5cm, zawinąć w folię aluminiową, włożyć do zamrażarki. Przyłożyć zamrożony kawałek do skóry przekrojoną  stroną, masować przez 2 minuty.

Osłabienie, anemia
Sok z aloesu zalać  taką samą ilością czerwonego, wytrawnego wina oraz miodu. Miksturę przelać do ciemnej butelki. Zażywać 3 razy dziennie po łyżeczce przed posiłkiem.

Przeziębienie, osłabiona odporność
Przez 2 tygodnie nie podlewać aloesu. Ściąć dolne liście, oczyścić z kurzu, odciąć kolce i skórę. Miąższ zmiksować. 250g miazgi wymieszać z 235g scukrzonego miodu i 500ml czerwonego wina dobrego gatunku. Odstawić w szklanym słoju na 14 dni w chłodne miejsce, następnie przecedzić przez gęste sito. Zażywać 1 łyżkę 3 razy dziennie.

Schorzenia wątroby
Zmieszać 100g miąższu 50g miodu i 50g spirytusu. Przełożyć do ciemnego naczynia, odstawić na 3 dni. Zażywać 1 łyżeczkę przed każdym posiłkiem przez 2 miesiące.

Zapalenie oskrzeli
100g miąższu aloesu,1 kg oczyszczonego ziarna owsa, 100ml brandy i 100ml miodu lipowego zalać 2,5 l przegotowanej wody. Odstawić do dobrze nagrzanego piekarnika przykryte pokrywką  na 3 godziny. Mieszkankę przecedzić, pozostałość przecisnąć przez grube sito. Do otrzymanego płynu dodać ponownie 100g miąższu z aloesu i miodu. Postawić na ogniu aż zawrze. Po wyjęciu i ostudzeniu sok przecedzić przez sito. Przechowywać w lodówce. Zażywać po łyżeczce 3 razy dziennie.

Zapalenie spojówek
Liść aloesu opłukać, osuszyć, odciąć kolce i skórkę. Zalać szklanką  wrzątku, gotować 5 minut. Ostudzić, letnim płynem przemywać oczy 3-4 razy dziennie.

Zapalenie stawów
Przykładać miąższ na obolałe miejsca 3 razy dziennie na 15 minut.

Zaparcia
Do 100g soku dodać łyżkę 40% wódki. Przyjmować po łyżeczce 2-3 razy dziennie przed posiłkiem.

Aloes przepisy

źródło: http://sekrety-zdrowia.org, foto: pixabay.com

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register