Niesamowite korzyści zdrowotne borówki amerykańskiej

Borówki znane są ze swoich właściwości zdrowotnych, ale owoce mogą być drogie. Zamiast kupować w sklepie świeże, możesz wyhodować własne! Jeśli masz miejsce na swoim podwórku na nowe drzewo owocowe, rozważ uprawę borówki amerykańskiej. Proces jest prosty i bezpośredni, a rezultaty widoczne są w ciągu kilku lat.

Jest kilka kroków, które musisz podjąć, aby zachować ich prawidłowy rozwój. Jeśli chcesz, aby Twoja borówka amerykańska kwitła i dawała owoce wysokiej jakości, będzie potrzebowała co najmniej czterech godzin bezpośredniego nasłonecznienia dziennie. Sadząc sadzonki borówki amerykańskiej, upewnij się, że znajdują się one w miejscu, w którym jest wystarczająco dużo światła – najlepiej w obszarze skierowanym na południe lub południowy wschód. Podlewając sadzonki borówki upewnij się, że nie podlewasz jej zbyt mocno. Zbyt dużo wody uniemożliwi korzeniom wchłanianie składników odżywczych i doprowadzi do zgnilizny korzeni, która może zabić krzew borówki.

Borówki amerykańskie uprawa

Borówki wymagają kwaśnych gleb o pH od 4,5 do 5,2 dla najlepszej produkcji. Borówki nie tolerują zbitych gleb, dlatego przed sadzeniem należy zaorać powierzchnię. Stosowanie nawozów i wapna powinno się opierać na wynikach badań gleby. Najlepiej rośnie na kwaśnej glebie i w pełnym słońcu, ale może tolerować również półcień; ważne jest, aby pamiętać, że nie radzi sobie dobrze w glebie glinopodobnej lub zasadowej. Roślina borówki wysokiej może osiągnąć nawet 2 metry wysokości i 2 metry szerokości, więc podczas sadzenia należy zostawić na nią wystarczająco dużo miejsca. Jeśli hodujesz więcej niż jeden krzak, należy je posadzić w odległości co najmniej 2-3 metry od siebie. Dobrze podlewaj po posadzeniu i utrzymuj stale wilgotne, aż się utrwali (około dwóch miesięcy). Potem będzie potrzebować wody tylko co kilka tygodni podczas suchych okresów; uważaj, aby nie przelać, ponieważ może to spowodować uszkodzenie płytkich korzeni.

Niesamowite korzyści zdrowotne borówki amerykańskiej 

Borówka to smaczna, zdrowa, niskokaloryczna przekąska. Są również jednym z najsilniejszych produktów spożywczych i mają niesamowite korzyści zdrowotne. Najlepsze jest to, że nie musisz jeść całej miski, aby czerpać korzyści. Jedna filiżanka borówek dziennie to wszystko, czego potrzebujesz. Borówka amerykańska zawiera więcej przeciwutleniaczy niż jakikolwiek inny owoc lub warzywo na rynku. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki w twoim ciele, które mogą powodować raka, choroby serca i przedwczesne starzenie się. Borówka amerykańska ma wysoką zawartość składników odżywczych, które spowalniają procesy starzenia i poprawiają krążenie. Witamina C w borówce wysokiej wzmacnia układ odpornościowy i zapewnia promienną skórę. Witamina C pomaga również w utrzymaniu zdrowych dziąseł i zębów, a także poprawia wchłanianie żelaza. Borówka wysoka zawiera niezbędne witaminy, takie jak A, B1, B2, B3, E i K, które wspomagają metabolizm i przywracają zdrową skórę i włosy, spowalniając procesy starzenia. Zawartość błonnika w borówce wysokiej pomaga obniżyć poziom cholesterolu w organizmie, co jest dobre dla zdrowia serca. Błonnik sprawia również, że czujesz się pełniejszy na dłużej, więc nie przejadasz się ani nie doświadczasz niezdrowego apetytu na jedzenie w ciągu dnia.

Zastosowanie borówki amerykańskiej w kuchni 

Amerykańska borówka to niezwykle wszechstronny owoc. Możesz jeść je na śniadanie jako dodatek do płatków śniadaniowych lub jogurtu lub możesz użyć ich jako składnika babeczek lub ciast. Dodadzą szczyptę koloru i słodyczy sałatkom, a po ugotowaniu w postaci dżemów i galaretek są pyszne. A jeśli masz ochotę na prawdziwe szaleństwo, możesz zamienić świeże jagody w rozmaite sosy i syropy, które są idealnym uzupełnieniem mięs, takich jak schab, pierś z kaczki czy kotlety jagnięce… lub jako idealny dodatek do ulubionych lodów deser. Jej smak jest również intensywny, więc jeśli szukasz czegoś, co nada każdej potrawie owocowej nuty, to jest to jagoda dla Ciebie. Mimo że jej rozmiar jest mniejszy niż wielu innych owoców, jej wyjątkowy smak oznacza, że nie musisz używać tak dużo, aby coś zmienić w smaku.

Borówka sadzonki – historia 

Rdzenni Amerykanie od wieków zbierają i jedzą borówki. Miejscowa ludność jadła owoce na surowo i wykorzystywała je do produkcji pożywnej miazgi. Jagody były również używane jako barwnik, a ich sok był używany do barwienia koszyków, wina i odzieży. Indianie gotowali jagody w tłuszczu niedźwiedzim, aby stworzyć konfiturę, którą spożywano zimą na chlebie lub dziczyźnie. Pierwsza pisemna wzmianka o tych jagodach pochodzi z 1667 r., kiedy to francuski botanik Charles de l’Ecluse pisał o swoich doświadczeniach w badaniach roślin w Wirginii: „Dali nam trochę guimpes (jagody), które gromadzą w wielkiej obfitości”. Opisał owoce jako podobne do żurawiny, ale bardziej niebieskie, stąd nazwa „borówka”. Teraz aby dostać ten wyjątkowy owoc jest ogólnodostępny co oznacza ,że każdy z nas może go zasadzić i wyhodować. Borówka sadzonki w wysokiej jakości są dostępne do zakupu online: https://www.podkarpackiesady.pl/21-borowki-amerykanskie

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register