Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą, to istny rarytas. Są pyszne, łatwe do przygotowania i niezwykle oryginalnie wyglądają. Rogalikami zachwycisz całą rodzinę. W prosty sposób bez używania specjalistycznych akcesoriów możesz wykonać efektowne, zawijane rogaliki z ulubionym nadzieniem w postaci pysznej marmolady. Posypane cukrem pudrem będą jeszcze smaczniejsze a ich wygląd niezwykle smakowity i oryginalny.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dag drożdży
  • 5 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • 2 cukry waniliowe
  • szczypta soli
  • ulubiona marmolada

    Krok 1 – drożdże mieszamy z mlekiem

    Do trzech łyżek zimnego mleka wsypujemy pokruszone drożdże. Mieszamy do momentu aż się rozpuszczą, tworząc z mlekiem jednolitą masę.

    Krok 2 – łączymy mąkę, proszek, masło, jajka, cukier

    Za pomocą przesiewacza do mąki przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ucieramy masło na tarce, najlepiej jeśli będzie mocno schłodzone. Wlewamy przygotowane wcześniej drożdże, możemy nieco pomieszać. Wbijamy dwa jajka i całość dokładnie mieszamy.

    Krok 3 – wyrabiamy ciasto, schładzamy

    Po wymieszaniu składników, wyrabiamy dokładnie ciasto aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto zwijamy w ściereczkę i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aby się schłodziło.

    Krok 4 – dzielimy i wałkujemy ciasto

    Po wyjęciu ciasta z lodówki dzielimy je na 4 w miarę równe kawałki. Każdą część wałkujemy na cienki placek o średnicy ok. 20 cm.

    Krok 5 – ciasto dzielimy na 16 części

    Każde z rozwałkowanych 20 cm placków dzielimy na 16 części, wyglądem przypominających trójkąty. Najłatwiej to zrobić dzieląc placek, nasze koło najpierw na pół w pionie, następnie na pół w poziomie. Do tego robimy dwie skośne linie a następnie każdy z trójkątów dzielimy jeszcze na pół.

    Krok 6 – smarujemy marmoladą

    Pocięte trójkąty smarujemy ulubioną marmoladą. Nie na potrzeby nakładania grubej warstwy, wystarczy cienka, ale na całej powierzchni. Marmoladę nakładamy łyżeczka lub nożem.

    Krok 7 – formujemy rogaliki

    Posmarowane marmoladą trójkąty zawijamy, zaczynając od szerszej do węższej strony. Dzięki temu prostemu zabiegowi powstaje piękny rogalik. Gdy już zawiniemy lekko go zginamy, tworząc coś w rodzaju kształtu banana.

    Krok 8 – pieczemy rogaliki

    Zawinięte rogaliki układamy formie do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do 180°C na ok. 20-30 minut aż się pięknie zarumienią. Życzymy smacznego i szybkiego wykonania rogalików z marmoladą.

    źródło: http://www.smaczne-przepisy.tv

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register