Roladki naleśnikowe

Lista Składników

  • ciasto na naleśniki:
  • 150 g mąki;
  • 2 jajka;
  • 250 ml mleka;
  • szczypta soli;
  • woda gazowana
  • masło lub olej do smażenia
  • farsz:
  • 300g serka ricotta
  • 50g szpinaku
  • 80g startego prmezanu
  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • sól i pieprz
  • sos:
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • 1 łyżeczka cukru
  • bazylia oregano
  • sól i pieprz
  • ser do posypania

Przepis krok po kroku

  • Miksujemy wszystkie sakładniki ciasta, odstawiamy na 20 minut i smażymy naleśniki.
  • Bakłażan, paprykę i cukinię kroimy w plastry, polewamy oliwą i wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego na 180C, studzimy i kroimy w kostkę.
  • Do serka ricotta dodajemy posiekany szpinak,parmezan, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy.
  • Naleśniki wykładamy na sciereczce, tak aby uzyskać jednolitą powierzchnię, smarujemy masą serową, pokrywamy warzywami i dokładnie bardzo ściśle zawijamy, kroimy na talarki.
  • Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy serem i pieczemy w temp 180C 20 minut.Czosnek i cebulę szklimy na patelni, dodajemy pomidory i gotujemy 15 minut na małym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem, cukrem, dodajemy zioła i gotowe.

Wskazówki i porady

  • Do sera możemy dodać kawałki wędzonego boczku, papryczki chilli itp.

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register