Syrop z sosny na przeziębienie?

SYROP Z SOSNY znany jest jako lekarstwo na kaszel i przeziębienie. Skuteczność syropu sosnowego własnej roboty zależy od jakości pędów. Kiedy i jak zbierać młode pędy sosny? Wypróbuj sprawdzony przepis na syrop sosnowy.

Syrop z sosny warto mieć pod ręką, gdy nastanie czas przeziębień. Kiedy i jak zbierać pędy sosny? Pędy sosny najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja. Muszą to być jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką. Przycinamy je sekatorem albo bardzo ostrym nożem. Najbardziej soczyste mają długość do 12 centymetrów. Dłuższe będą miały już mniej soku. Pędy najlepsze na syrop i miód będą lepkie, warto więc pamiętać o tym, żeby zbierać je w rękawicach. Żeby nie uszkodzić drzewa, nie zbierajmy wszystkich pędów z jednej sosny, a wybierajmy najbardziej soczyste z kilku drzew.

Jak zrobić syrop z sosny – przepis

Potrzebujesz:

  • litrowy słoik młodych pędów sosny (przyrost z ostatniego roku);
  • cukier;
  • odrobina wody.

Przygotowanie syropu z sosny:

1. Po zerwaniu młodych pędów delikatnie je myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na kawałki wielkości centymetra. Innym sposobem na to, żeby pędy szybciej puściły sok jest ugniatanie ich drewnianym tłuczkiem.

2. Następnie w słoiku układamy na przemian warstwy pędów i cukru (warstwę pędów grubości 3 cm posypujemy 4 łyżeczkami cukru). Na koniec można dodać odrobinę wody.

3. Słoik zakręcamy i odstawiamy w dobrze nasłonecznione miejsce na około tydzień (przy słonecznej pogodzie) lub dłużej (jeśli na zewnątrz jest pochmurno i deszczowo).

4. Po upływie tego czasu zlewamy do mniejszego słoiczka powstały syrop. Przechowywany w chłodnym i zaciemnionym miejscu nie straci właściwości leczniczych nawet przez kilka lat.

źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl, foto: pixabay.com

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register