Zamienniki przypraw, które pozwolą ci zaoszczędzić

Brakuje Ci jakiegoś składnika, ale nie chcesz biegać do sklepu spożywczego? Oto jak zastąpić przyprawy tym, co już masz w swojej spiżarni. Co zrobić, jeśli przepis wymaga użycia konkretnej przyprawy lub mieszanki przypraw, której nie masz w swojej spiżarni?

 Nie musisz pędzić do sklepu: Zamiast tego wypróbuj nasze poręczne zamienniki przypraw.

Nasiona kminu

Jeśli w przepisie jest mowa o mielonym kminie, a masz tylko nasiona kminu, wrzuć je do młynka do przypraw. Możesz też użyć moździerza i tłuczka, aby zrobić swój własny proszek. Z łyżeczki nasion powstaje około 3/4 łyżeczki proszku.
Kminek i wędzona papryka należą do tej samej rodziny, więc mają podobny profil smakowy. Kminkowi brakuje jednak dymnego smaku i aromatu, dlatego dodanie do mieszanki szczypty wędzonej papryki sprawi, że będzie ona smakować jak oryginał. Kolendra to kolejny członek rodziny, który ma te same dymne elementy co kminek.

Zamienniki cebuli w proszku

Tarta świeża cebula: Oczywiście świeża cebula jest najlepszym zamiennikiem dla cebuli w proszku, która jest robiona z suszonej cebuli. Aby zastąpić łyżkę stołową cebuli w proszku, potrzebujesz około jednej średniej cebuli. Czosnek w proszku ma znacznie silniejszy smak niż cebula w proszku, ale może się przydać. Zaplanuj użycie jednej czwartej ilości, aby nie przesadzić. Jeżeli tekstura nie jest problemem, posiekany szczypiorek sprawdzi się jako zamiennik cebuli w proszku. Ma on bardzo podobny profil smakowy do świeżej cebuli, ale jest nieco mniej ostry. Sól czosnkowa zawiera sproszkowany czosnek, więc jest idealnym zamiennikiem. Musisz podwoić jej ilość w stosunku do oryginalnego przepisu, ale pamiętaj o zmniejszeniu ilości soli, aby gotowe danie nie było niejadalne!

Ziele angielskie

Ziele angielskie smakuje jak mieszanka gałki muszkatołowej, goździków i cynamonu, więc jest bardzo zbliżone do słodkiego i ziemistego profilu smakowego Pięciu Przypraw. Pięć przypraw można przygotować z wielu różnych składników, ale zazwyczaj jest to połączenie anyżu gwiazdkowego, kopru włoskiego, cynamonu, pieprzu szechuańskiego i goździków. Połączenie cynamonu i nasion kopru włoskiego ze zwykłymi ziarnami pieprzu sprawi, że w krótkim czasie uzyskasz zbliżony efekt. Inne ciekawe informacje znajdziesz na stronie jedzmy-zdrowo.pl

Świeża bazylia

Czy Twój przepis wymaga świeżej bazylii, ale masz tylko suszoną? Nie obawiaj się, te zamienniki są łatwe do wykonania! Suszone przyprawy są bardziej wyraziste w smaku niż świeże zioła, więc nie będziesz musiał używać ich aż tyle. Zamień łyżeczkę suszonych ziół na każdą łyżkę świeżych, o których mowa w przepisie.

Przyprawowy misz masz

Jeśli brakuje Ci innej przyprawy pamiętaj, że to Ty tworzysz swoje dzieło kulinarne i to od Ciebie zależy, co do niego dodasz. Nawet jeśli odejdziesz od przepisu i użyjesz tego, co masz w swoim zapasach, potrawa będzie smakować wyśmienicie.

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register