Zdrowe tłuszcze roślinne w każdej diecie

Zbilansowana dieta bogata w zdrowe i smaczne oleje roślinne przyniesie więcej korzyści, niż monotonna dieta, z której zostały całkiem wyeliminowane. Tłuszcze są  bowiem niezbędne do tego, aby cały organizm funkcjonował prawidłowo.

W sklepie internetowym https://bonovita.pl/pol_m_ZDROWA-ZYWNOSC_OLEJE-OLIWY-TLUSZCZE-153.html znajdziecie bogatą ofertę zdrowych produktów spożywczych, m.in. olejów roślinnych, które stanowią ważny element prawidłowo zbilansowanej diety.

Nieprzetworzone i naturalne oleje jadalne

Odpowiednia ilość oleju roślinnego w codziennym menu sprzyja zdrowiu  i urodzie. Aby jednak efekt był właściwy należy zadbać o wysoką jakość tych produktów spożywczych. Najlepsze są oleje nierafinowane, tłoczone na zimno, dzięki czemu nie tracą swoich cennych właściwości. Innym rodzajem zdrowych tłuszczów są oleje lecznicze.

Oliwa extra virgin – jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych

Uznawana za olej klasy Premium oliwa z oliwek Extra Virgin powstaje wyłącznie z najlepszych upraw. Oliwa jest toczona na zimno z dojrzałych oliwek, dzięki którym wyróżnia się świeżym, owocowym smakiem z lekką wyczuwalną nutką goryczy. Jest niezbędna w każdej kuchni z uwagi na swoje uniwersalne zastosowanie – jest doskonała zarówno do gotowania, jak również do sosów, pizzy, makaronów oraz sałatek.

Złocisty olej lniany – powrót do natury

Olej lniany uzyskuje się z siemienia lnu spożywczego. Tradycyjnie tłoczony na zimno olej zachowuje wszelkie właściwości siemienia lnianego. Olej lniany wyróżnia się odpowiednią proporcją kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, które są doskonale przyswajalne przez nasz organizm, dlatego sprzyja zdrowiu i urodzie. Stosowany w profilaktyce układu krążenia i chorób serca, a także w chorobach hormonalnych, pozwala m.in. uregulować cykl miesiączkowy, a także łagodzi objawy menopauzy i zapobiega depresji. Jest również świetnym kosmetykiem – wygładza i nawilża skórę i przyśpiesza regeneracje włosów. Jako produkt spożywczy znakomicie podkreśla smak ryb, pieczywa i ziemniaków.

Olej z nasion szałwii hiszpańskiej chia

Smaczny olej chia tłoczony na zimno z nasion szałwii hiszpańskiej cechuje się nie tylko ziołowym, charakterystycznym aromatem, ale również lekko gorzkawym smakiem. Jest znakomitym dodatkiem do kasz, makaronów i ziemniaków, a także warzyw i sałatek. Poza tym można go dodawać do sosów i dressingów. Olej chia zawiera sporo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Bio oleje słonecznikowe – szeroka gama smaków

Zimnotłoczony olej słonecznikowy pochodzący z organicznych upraw zaskakuje delikatnym smakiem i piękną, klarowną barwą. W zależności od zastosowanego dodatku możemy wybrać jeden z kilku dostępnych olejów smakowych – olej słonecznikowy o smaku pieprzy, czosnku, pomidora czy ostrej papryki, a także oryginalne połączenia – olej o smaku imbiru, orzecha włoskiego czy bazylii. Oleje smakowe bio możemy używać do rozmaitych sałatek, pieczonych warzyw i mięs, a także jako dodatek do sosów winegret, dressingów i dipów.

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register