Ogórki są, niewątpliwie, jednym z najbardziej popularnych warzyw na całym świecie. Mało jest produktów tak lekkich i orzeźwiających. Są nieodzownym elementem naszych sałatek, soków i koktajli.
Zaleca się je niezależnie od wieku. Dzieci uważają, że są dużo smaczniejsze niż inne jarzyny, a Ci starsi konsumenci są świadomi wysokiej zawartości niezbędnych witamin i minerałów. Ogórki są słynne również z innego powodu: są wspaniałym sprzymierzeńcem każdej diety. Dzisiaj poznasz ich wszystkie fantastyczne właściwości.
Zalety ogórków:
1.Ogórki – naturalne źródło witaminy B
Witamina B jest jedną z najważniejszych. Przede wszystkim dlatego, że jest odpowiedzialna za odpowiedni zasób energii. Pomaga w syntezie czerwonych krwinek.
Obecna jest nie tylko w czerwonym mięsie i produktach mlecznych, ale również w zielonych warzywach. Ogórki są świetnym sposobem na uzupełnienie jej niedoboru.
2.Łagodzą bóle głowy
Wiedziałaś o tym? Niejednokrotnie budzimy się rano niewyspane po ciężkiej nocy. Nie ma problemu. Związane z tym bóle głowy można łatwo zwalczyć przygotowując naturalny sok owocowo-warzywny, wykorzystując ogórki, ananasa i jabłko.
Sok na bazie tych produktów pomoże nam wyeliminować toksyny, a także dogłębnie nawilży i odżywi organizm.
3.Wzmacniają skórę i włosy
Ogórki wpływają na zdrowie Twoich włosów ze względu na obecność trzech istotnych składników:
- Witaminy B
- Krzemu
- Siarki
Jeżeli jadasz ogórki regularnie, Twoje włosy będą rosły zdrowe i silne. Również jeżeli chodzi o skórę, ogórki są zdolne nawilżyć, zredukować sińce pod oczami i odżywić cerę. Wystarczą dwa plasterki nałożone pod oczy. Efekt gwarantowany!
4.Mineralizują i bilansują poziom witamin
Jak już wiesz, ogórki są bogate w wodę (95%). Dzięki temu nasze ciało może pozbyć się tego, czego nie potrzebuje, a jednocześnie dostarczyć niezbędnych witamin i minerałów, bez których nie może się obejść. Staraj się jadać je zawsze ze skórką. To właśnie w niej znajduje się największe stężenie witaminy C.
5. Niektóre ich związki działają przeciwnowotworowo
Ich działanie przeciwnowotworowe nie oznacza, że mogą zwalczyć raka. Ogórki, podobnie jak inne warzywa i owoce, są bogate w minerały, przeciwultleniacze i aminokwasy, które chronią przed wieloma chorobami. Związki zawarte w ogórkach są wyjątkowo skuteczne w przypadku raka piersi i raka jajników.
6. Pomagają zwalczyć nieświeży oddech
Pewnie nie miałaś o tym pojęcia. Na pewno Ci się to kiedyś przyda. Wystarczy jeden plasterek ogórka. Kładziesz go na język i zamykasz usta. Powinien dotykać też podniebienia. Poczekaj około 30 sekund. W ten sposób wyeliminujesz bakterie, które powodują brzydki zapach.
7.Poprawia przemianę materii i przyspiesza odchudzanie
Ogórki nie zawierają żadnych kalorii, a są źródłem wielu minerałów. Mało tego!Obecny w nich błonnik przyspiesza procesy trawienne i oczyszcza jelita, wspomagając tym samym przyswajanie nutrientów. Dodaj kawałek ogórka do sałatek lub przygotuj sobie każdego ranka sok (najlepiej z dodatkiem jabłka).
To świetna wiadomość dla osób chorych na tę przypadłość. Koniecznie zwiększ ilość spożywanych ogórków, bo dzięki nim zrównoważysz poziom glukozy we krwi.
9.Redukuje poziom cholesterolu i kontroluje ciśnienie tętnicze
Wiele badań udowodniło, że miąższ ogórka pomaga znormalizować poziomcholesterolu we krwi i zredukować ten zły, zwany LDL. Jednocześnie, ogórki zawierają duże ilości potasu, magnezu i błonnika – niezbędnych przy leczeniu zarówno niedociśnienia, jak i nadciśnienia.
10. Zdrowe kości i stawy
Jeżeli dokucza Ci artretyzm lub dna moczanowa, powinnaś jadać ogórki wyjątkowo często. To naturalny sposób na wzmocnienie tkanki chrząstnej i uniknięciem bólów reumatycznych.
Oprócz tego, wszechobecne witaminy A, B1, B6, C i D, oraz kwas foliowy, wapń, magnez i potas, pomogą Ci zwalczyć nadmiar kwasu moczowego i złagodzić problem osteoporozy.
Sprawdziłaś już, czy masz ogórki w lodówce?
źródło: krokdozdrowia.pl, foto:pixabay.com