Dzień 20 marca, obchodzony jako Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa (Meatout Day), powstał z myślą, aby choć jeden dzień w roku zrezygnować z jedzenia mięsa, a co za tym idzie zabijania zwierząt, na rzecz propagowania jadłospisu na bazie warzyw, owoców, zbóż i uczenia zdrowego trybu życia i diety wegetariańskiej jako przyjaznej dla organizmu człowieka. Powody przejścia na dietę bezmięsną są różne. Najczęściej są one natury moralnej, religijnej lub zdrowotnej.
Idea tego dnia narodziła się w 1985 roku, a pomysłodawcą była amerykańska ekologiczna fundacja FARM (Farm Animal Rights Movement).Tego dnia na całym świecie odbywają się prezentacje wegetariańskiej sztuki kulinarnej, happeningi, wystawy i wykłady wspierające upowszechnianie bezmięsnej diety.
Na co trzeba zwrócić uwagę rezygnując z mięsa?
Kiedy eliminujemy z naszego jadłospisu mięso, pamiętajmy o tym, że składniki, których nam ono dostarczało powinny być zamienione na inne o podobnym działaniu, tak, aby nasza dieta była odpowiednio zbilansowana i zapewniała naszemu organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania.
Mięso jest przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do budowy nowych i odbudowy zużytych komórek, jak również do regulacji wielu procesów zachodzących w ludzkim organizmie.
Kiedy rezygnujemy z mięsa, musimy poszukać białka w innych produktach; znajdziemy je w jajkach, mleku i jego przetworach (kefir, jogurt, sery), roślinach strączkowych (soja, różne odmiany fasoli, soczewica, groch, ciecierzyca, bób) oraz w orzechach, płatkach owsianych i kaszy gryczanej. Stosunkowo duże ilości białka potrzebują dzieci, rekonwalescenci i kobiety w ciąży.
Bardzo ważnym składnikiem mięsa, który również odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu jest żelazo, najważniejszy składnik czerwonego barwnika krwi – hemoglobiny. Najwięcej żelaza oprócz produktów mięsnych zawierają: żółtko jaj, pełne ziarna zbóż (mąka i chleb z pełnego przemiału, kasze gruboziarniste, otręby i zarodki pszenne), kakao w proszku, drożdże, warzywa strączkowe, brokuły, szpinak i boćwina, suszone warzywa, owoce i grzyby, pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy laskowe i natka pietruszki.
Zalety diety bezmięsnej
- Eliminacja mięsa obniża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, dostarczanych z pożywieniem, które są główną przyczyną miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.
- Dieta bogata w pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce i warzywa zapewnia nam odpowiednie spożycie błonnika pokarmowego, który obniża ryzyko miażdżycy, cukrzycy, nowotworów, otyłości oraz przeciwdziała zaparciom.
- Wzrost spożycia owoców i warzyw, charakterystyczny dla diety wegetariańskiej, przyczynia się znacząco do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka.
- Spożywanie produktów bogatych w witaminy i składniki mineralne poprawia stan naszej cery, włosów i paznokci.
- Poprawia się samopoczucie, zwiększa się energia i siły witalne.
Według specjalistów dieta bezmięsna może odegrać znaczącą rolę w leczeniu i profilaktyce współczesnych chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie czy nowotwory jelita grubego.
Wegetarianie mają znacznie mniejsze ryzyko pojawienia się tych chorób, a w konsekwencji żyją oni dłużej. Stosowanie diety wegetariańskiej może przyczynić się do ochrony przed wieloma schorzeniami i innymi wyniszczającymi problemami zdrowotnymi.
źródło: www.mojdietetyk.pl, foto: www.google.pl