31 marca – Światowy Dzień Budyniu
Z serii kalenarza świąt nietypowych dzisiaj celebrujemy…no właśnie…co? Tak…Budyń! To dziwne święto, choć zwolenników tego delikatesu jest pewnie wielu i to w różnym wieku. Starsi i młodsi chetnie jedzą ten deser. Najpopularniesza jest wersja budyniu waniliowego i czekoladowego, ale na pewno jedliście również budynie o smaku poziomkowym czy truskawkowym. Jeśli mamy świętować to z pucharkiem budyniu w ręku! Dodając do niego odrobinę syropu malinowego lub owoców stanie się prawie pięciogwiazdkową potrawą. Budyń można jeść na deser, ale niektórzy lubia także na śniadanie pojadać ten specjał.
Jak przygotować budyń?
Zamiast biec do sklepu po budyń w torebce, można w prosty sposób przygotować go samodzielnie. Podstawą są 3 główne składniki – mleko, ziemniaczana (albo mąka pszenna i ziemniaczana) oraz cukier. Jednak taki budyń będzie nieco “bez smaku”, potrzebne więc będą dodatki, np. wanilia, mus owocowy, karmel czy kakao.
Mleko trzeba zagotować, mąkę wymieszać bardzo dokładnie z niewielką ilością mleka, a następnie wlać do garnka z mlekiem gotującym się. Wystarczy już tylko wsypać dodatki i doprowadzić do wrzenia. Koniecznie trzeba pamiętać o mieszaniu – w budyniu bardzo łatwo robią cię niesmaczne grudki. Przestudzony deser podzielmy na porcje i udekorujmy – bitą śmietaną, sosem owocowym lub czekoladowym, posiekanymi migdałami, wiórkami kokosowymi czy innymi dodatkami.
Przepis na prosty budyń
Składniki:
– mleko – 2 szklanki
– wanilia – 0,5 laski
– mąka ziemniaczana – 2 łyżki
– cukier – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Krok 1: Wanilię zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 2: Do cukru dodaj mąkę oraz pół szklanki schłodzonego mleka. Całość wymieszaj do momentu, aż nie będzie grudek.
Krok 3: Resztę mleka wlej do garnka i zagotuj razem z wanilią.
Krok 4: Do wrzącego mleka wlej wcześniej przygotowane mleko z mąką i cukrem.
Krok 5: Wszystko razem zagotuj ciągle mieszając, aż do zgęstnienia budyniu.
SMACZNEGO!
źródło: niam.pl, foto:pixabay.com
0 komentarzy