4 zdrowe, domowe potrawy do zabrania ze sobą do pracy
Przerwę w pracy zwykle wykorzystuje się na zaspokojenie głodu. Wiele osób sięga wtedy po niezdrowe przekąski, takie jak batoniki, ciasteczka, a nawet dania typu fast-food. To sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej, ale na szczęście można tego uniknąć. Wystarczy odpowiednio zaplanować menu i wcześniej przygotować zdrowe, domowe danie, które zabierzemy ze sobą do pracy. Poniżej znajdują się cztery proste przepisy.
Tortilla z łososiem
Tortilla z łososiem szybko zaspokaja głód, jest pożywna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Potrzebne składniki to:
- 2 tortille (pszenne lub pełnoziarniste);
- miękki twaróg;
- wędzony łosoś (ok. 100 g);
- papryka;
- kilka pomidorów koktajlowych;
- kilka oliwek;
- świeża bazylia.
Najpierw należy posmarować placki tortilli twarogiem. Jeśli ser jest twardy, można go wymieszać z odrobiną greckiego jogurtu. Kolejny krok to ułożenie łososia, listków bazylii i pokrojonych oliwek. Całość trzeba zwinąć, a potem przekroić na pół i zapakować do pudełka, razem z pomidorami i słupkami papryki.
Sałatka z kaszy jaglanej
Kasza jaglana, którą otrzymuje się z prosa jest źródłem witaminy E i tych z grupy B, a także lecytyny. Można ją wykorzystać do przyrządzenia wielu potraw, np. lekkostrawnej sałatki. Składniki:
- szpinak (2 garście);
- 2/3 woreczka kaszy jaglanej (ugotowanej);
- 2 suszone pomidory i 2 łyżki zalewy;
- 1 łyżeczka masła;
- przyprawy do smaku (sól, pieprz, suszony czosnek).
Po ugotowaniu kaszy musimy rozgrzać na patelni masło, dodać szpinak, a potem pokrojone w drobną kostkę pomidory. Gdy wszystko się podsmaży możemy dodać główny składnik sałatki i doprawić całość. Potrawa jest już gotowa, można ją przełożyć do lunchboxa.
Zupa z soczewicy
Zupa z czerwonej i zielonej soczewicy to dobra propozycja na chłodne dni. Jest ona lekko pikantna, dlatego możemy szybko się rozgrzać. Potrzebne składniki:
- 1,5 l warzywnego bulionu;
- 150 g zielonej soczewicy;
- 100 g czerwonej soczewicy;
- 2 marchewki;
- 400 g pomidorów;
- 2 szalotki;
- 2 ząbki czosnku;
- seler;
- oliwa z oliwek;
- 2 korzenie pietruszki;
- przyprawy (kurkuma, mielony imbir, sól, pieprz, słodka i ostra papryka).
Aby ugotować zupę najpierw należy namoczyć zieloną soczewicę na ok. 60 minut. W tym czasie możemy już przygotować pozostałe składniki: drobno posiekać cebulę i czosnek, a także pokroić seler, pietruszkę, marchew i pomidory (te ostatnie powinniśmy wcześniej sparzyć i obrać ze skóry). Później trzeba podgrzać całość w garnku na rozgrzanej oliwie, dodać przyprawy i podsmażać przez 10 minut. Usmażone składniki należy zalać warzywnym bulionem, dodać soczewicę i gotować całość, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Ryżowe naleśniki
Z przygotowaniem ryżowych naleśników poradzi sobie każdy z nas. Niezbędne składniki to:
- 1 szklanka ryżu;
- 3 szklanki wody;
- 1 łyżka mąki ryżowej;
- olej do smażenia;
- szczypta soli.
Ryż należy zalać 2 szklankami wody i odstawić na noc, a następnie odcedzić, zalać kolejną szklanką wody oraz dodać sól. Całość trzeba dokładnie zblendować na gładką masę o rzadkiej konsystencji. Gotowe ciasto smaży się na mocno rozgrzanej patelni, przez ok. 3 minuty z jednej strony i 1 minutę z drugiej. Usmażone naleśniki można posmarować powidłami, dżemem, kremem czekoladowym itp.
W co zapakować lunch do pracy?
Samo przygotowanie lunchu do pracy to nie wszystko, trzeba go też odpowiednio zapakować. Naleśniki czy tortille możemy schować do plastikowego pudełeczka, podobnie jak sałatkę (choć w jej przypadku dobrze sprawdza się też szklany słoik). Z kolei ciepłe potrawy najlepiej przechowywać w specjalnym termosie obiadowym. Aby kupić ten odpowiedni warto zajrzeć na stronę najlepszerankingi.pl. To zestawienie, w którym opisane są solidne i szczelne termosy odpowiednie do pracy, szkoły, a także na krótką wycieczkę za miasto.
0 komentarzy