Chleb z dynią i słonecznikiem

Domowy chleb z dynią i słonecznikiem. W tym przepisie dowiesz się, jak zrobić domowy chleb aby był odpowiednio upieczony, aromatyczny, chrupki i po prostu pyszny. Domowy chleb, to wspaniały sposób na świeży chleb bez konieczności kupowania go w piekarni.To również pewność, co do jakości pieczywa jak i użytych składników.

  • Ciasto
  • 400 g mąki pszennej lub chlebowej
  • 270 g – 300 g wody
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • Zaczyn
  • 200 g mąki pszennej lub chlebowej
  • 160 g ciepłej wody
  • 10 g drożdży
  • Krok 1 – robimy zaczyn z mąki i drożdży

    Łączymy przesianą mąkę pszenną (przesiewamy aby pozbyć się ewentualnych grudek) oraz drożdże, które należy rozpuścić w ciepłej wodzie. Mąką oraz drożdże muszą połączyć się w jednolitą, gęstą masę. Wymieszane składniki przykrywamy ściereczką i zostawiamy, najlepiej na całą noc.

  • Krok 2 – łączymy mąkę z drożdżami

    Przesiewamy mąkę, rozpuszczamy drożdże z wodą i dodajemy do mąki. Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej, gęstej masy.

  • Krok 3 – dodajemy zaczyn

    Do wymieszanej mąki z drożdżami, dodajemy zaczyn z mąki i drożdży, który stał całą noc.

  • Krok 4 – dodajemy i mieszamy składniki

    Dodajemy drożdże wymieszane z cukrem, sól, olej, rozmaryn, pestki dyni oraz słonecznika a całość dokładnie mieszamy aby składniki się połączyły.

  • Krok 5 – wyrabiamy ciasto

    Po dokładnym wymieszaniu ciasta i kilku składników, wyrabiamy je bardzo dokładnie, przez minimum 10 minut. Najłatwiej wyrabia się ciasto mikserem, za pomocą odpowiednich końcówek.

  • Krok 6 – odstawiamy ciasto na godzinę

    Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę, do wyrośnięcia.

  • Krok 7 – wkładamy ciasto do blachy

    Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, ta aby dostosować do wielkości formy do pieczenia. Nie powinno przekraczać ok. 3/4 wysokości blachy. Natłuszczamy formę olejem i wkładamy ciasto.

  • Krok 8 – czekamy aż ciasto urośnie

    Po włożeniu ciasta do formy, przykrywamy ją ściereczką i czekamy aż urośnie do pożądanej wysokości.

  • Krok 9 – posypujemy pestkami dyni i słonecznika

    Gdy ciasto wyrośnie, smarujemy je delikatnie oliwą i posypujemy pestkami dyni oraz słonecznika.

  • Krok 10 – wkładamy do piekarnika

    Formę do pieczenia z posypanym ciastem, wkładamy na 15 minut do piekarnika, rozgrzanego do 200 °C a następnie na ok. 50 minut w temperaturze 160 °C. Życzymy smacznego, domowego chleba.

źródło: http://www.smaczne-przepisy.tv

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register