Chleb z dynią i słonecznikiem
Domowy chleb z dynią i słonecznikiem. W tym przepisie dowiesz się, jak zrobić domowy chleb aby był odpowiednio upieczony, aromatyczny, chrupki i po prostu pyszny. Domowy chleb, to wspaniały sposób na świeży chleb bez konieczności kupowania go w piekarni.To również pewność, co do jakości pieczywa jak i użytych składników.
- Ciasto
- 400 g mąki pszennej lub chlebowej
- 270 g – 300 g wody
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki pestek słonecznika
- Zaczyn
- 200 g mąki pszennej lub chlebowej
- 160 g ciepłej wody
- 10 g drożdży
-
Krok 1 – robimy zaczyn z mąki i drożdży
Łączymy przesianą mąkę pszenną (przesiewamy aby pozbyć się ewentualnych grudek) oraz drożdże, które należy rozpuścić w ciepłej wodzie. Mąką oraz drożdże muszą połączyć się w jednolitą, gęstą masę. Wymieszane składniki przykrywamy ściereczką i zostawiamy, najlepiej na całą noc.
-
Krok 2 – łączymy mąkę z drożdżami
Przesiewamy mąkę, rozpuszczamy drożdże z wodą i dodajemy do mąki. Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
-
Krok 3 – dodajemy zaczyn
Do wymieszanej mąki z drożdżami, dodajemy zaczyn z mąki i drożdży, który stał całą noc.
-
Krok 4 – dodajemy i mieszamy składniki
Dodajemy drożdże wymieszane z cukrem, sól, olej, rozmaryn, pestki dyni oraz słonecznika a całość dokładnie mieszamy aby składniki się połączyły.
-
Krok 5 – wyrabiamy ciasto
Po dokładnym wymieszaniu ciasta i kilku składników, wyrabiamy je bardzo dokładnie, przez minimum 10 minut. Najłatwiej wyrabia się ciasto mikserem, za pomocą odpowiednich końcówek.
-
Krok 6 – odstawiamy ciasto na godzinę
Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę, do wyrośnięcia.
-
Krok 7 – wkładamy ciasto do blachy
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, ta aby dostosować do wielkości formy do pieczenia. Nie powinno przekraczać ok. 3/4 wysokości blachy. Natłuszczamy formę olejem i wkładamy ciasto.
-
Krok 8 – czekamy aż ciasto urośnie
Po włożeniu ciasta do formy, przykrywamy ją ściereczką i czekamy aż urośnie do pożądanej wysokości.
-
Krok 9 – posypujemy pestkami dyni i słonecznika
Gdy ciasto wyrośnie, smarujemy je delikatnie oliwą i posypujemy pestkami dyni oraz słonecznika.
-
Krok 10 – wkładamy do piekarnika
Formę do pieczenia z posypanym ciastem, wkładamy na 15 minut do piekarnika, rozgrzanego do 200 °C a następnie na ok. 50 minut w temperaturze 160 °C. Życzymy smacznego, domowego chleba.
źródło: http://www.smaczne-przepisy.tv
0 komentarzy