Lista Składników
- 1 kg batatów
- 1/2 kostki roztopionego masła
- 2/3 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyzeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- (cukier wg uznania my nie dodaliśmy)
- polewa:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 400g serka mascarpone
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- do posypania:
- cynamon i prażone płatki
- migdałowe
Przepis krok po kroku
- Słodkie ziemniaki zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do rozgrzanego na 180C piekarnika na około 70 minut.
- Przesianą mąkę, żółtka, zimne masło, siekamy za pomocą noża lub malaksera, formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą, wkladamy na 30 minut do lodówki.
- Bataty kroimy na pół, wydrążamy miąsz do malaksera, miksujemy wraz z resztą składników masy ziemniaczanej.
- Wykładamy ciastem natluszczoną formę do pieczenia, zalewamy masą batatową i wkladamy do rozgrzanego na 170C piekarnika na 60 minut.
- Wszystkie składniki polewy łączymy ze sobą za pomocą miksera, wykładamy na przestudzone ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Podajemy posypane cynamonem i platkami migdałowymi.
źródło: videokuchnia.pl