Ciasto z batatów

Lista Składników

  • 1 kg batatów
  • 1/2 kostki roztopionego masła
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyzeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • (cukier wg uznania my nie dodaliśmy)
  • polewa:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 400g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • do posypania:
  • cynamon i prażone płatki
  • migdałowe

Przepis krok po kroku

  • Słodkie ziemniaki zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do rozgrzanego na 180C piekarnika na około 70 minut.
  • Przesianą mąkę, żółtka, zimne masło, siekamy za pomocą noża lub malaksera, formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą, wkladamy na 30 minut do lodówki.
  • Bataty kroimy na pół, wydrążamy miąsz do malaksera, miksujemy wraz z resztą składników masy ziemniaczanej.
  • Wykładamy ciastem natluszczoną formę do pieczenia, zalewamy masą batatową i wkladamy do rozgrzanego na 170C piekarnika na 60 minut.
  • Wszystkie składniki polewy łączymy ze sobą za pomocą miksera, wykładamy na przestudzone ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki.
  • Podajemy posypane cynamonem i platkami migdałowymi.

źródło: videokuchnia.pl

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register