Co wiesz o piwie?

Polacy piją znaczne ilości tego złotego trunku, zazwyczaj preferują swoje regionalne marki, ale czy cokolwiek wiedzą o piwie? Piwo pite w małych ilościach może być zdrowe, ale jeśli zaczniemy pić hektolitrami….wolę nie mówić co grozi naszemu zdrowiu.

Co wiesz o piwie?

1. Chroni nas przed kamieniami w nerkach.

Nie możemy zapomnieć o jednej z najważniejszych właściwości – piwo jestmoczopędne! Spożywanie go z umiarem obniża ryzyko dolegliwości nerek o 40%!!

2. Poprawia przemianę materii.

Wiesz, które piwo jest może wspomóc nasz metabolizm? Piwo ciemne. Oprócz dużej ilości żelaza, zawiera też błonnik, który wpływa na pracę jelit. Wspaniale, prawda?

3. Walczy z cholesterolem.

Jak już wiesz, piwo jest bardzo bogate w błonnik, który pomaga nam utrzymaćodpowiedni poziom cholesterolu we krwi.

4. Zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B6 y B12).

Te osoby, który piją piwo regularnie i z umiarem, mają w organizmie o 30% więcej witamin z grupy B, niż te, które piwa nie pijają. Ta grupa witamin dodaje nam energii, wzmacnia nasze mięśnie, kości, i pomaga w produkcji czerwonych krwinek.

5. Poprawia stan naszych kości.

Tak jest. Picie piwa pomaga nam utrzymać odpowiedni poziom krzemu, który wpływa korzystnie na nasze zdrowie i nasz układ kostny.

6. Śpimy o wiele lepiej.

Wiesz gdzie tkwi sekret? W odpowiednim poziomie niacyny i witaminy B2, niezbędnych dla dobrego odpoczynku..

7. Zapobiega zakrzepom w żyłach.

Piwo wspomaga krążenie krwi, a co za tym idzie, pomaga uniknąć powstawaniu zakrzepów.

8. Wspomaga nasz układ odpornościowy.

Jest tak bogate w witaminy i antyoksydanty, że ma ogromny wpływ na odporność naszego organizmu. Jeżeli pijemy piwo z umiarem, na przykład 2 – 3 razy w tygodniu, unikniemy w ten sposób  przeziębień, bólów mięśni i stawów.

Piwo, w większości przypadków, zawiera niewielką ilość kalorii i tłuszczu. A dokładnie 43 kcal na 100 ml. Czyli, jeżeli wypijemy szklankę piwa (250 ml), będziemy „grubsi” o 90 kalorii. Przy kilku uzbiera się niezła porcja kalorii…stąd te brzuchy piwne….

Rodzaje piw

Charakter piwa określa rodzaj słodu, zawartość alkoholu, stężenie ekstraktu, czyli nieprzefermentowanych składników słodu, oraz goryczka chmielowa, zależna od ilości i rodzaju użytego chmielu. Piwa dzielą się na te górnej fermentacji (ale) i dolnej fermentacji (lager). W wypadku piw górnej fermentacji drożdże osadzają się na górze brzeczki, a fermentacja przebiega w temperaturze do 25 st. C. Wśród takich piw można wymienić piwa pszeniczne, Pale Ale, Porter czy piwa klasztorne. Podczas produkcji piw dolnej fermentacji drożdże osadzają się na dnie beczki, a kadzie przetrzymuje się w temperaturze 5 st. C. Piwa dolnej fermentacji to m.in. pilznery, ciemne lagery i koźlaki. Różne gatunki piwa wymagają różnych szklanek, temperatury podawania, a nawet różnego sposobu nalewania.

Jak pić?

Aby w pełni docenić smak piwa, nie wolno go mrozić. Temperatura podawania zależy od gatunku piwa – im jest ono mocniejsze, tym mniej je schładzamy. Podobnie jest z doborem szklanek. Jeśli lubimy piwo z pianą (a takie najlepiej oddaje charakter napoju), lepiej unikać szklanek mocno rozszerzanych, w których pianka utrzymuje się krócej. Warto wiedzieć, że piana „na dwa palce” to wcale nie jest jedyny właściwy sposób podawania piwa. Czesi zamawiają też mliko, czyli kufel wypełniony samą pełną pianą, oraz snyt – szklanka wypełniona do 2/3 objętości piwem, a w 1/3 pianą.

Piwo dobieramy do pory dnia, posiłku, pory roku. Do grilla pasuje orzeźwiający lager, a zimowy wieczór przy kominku umili piwo trapistów. Jak pić piwo z klasą? Zamiast wrzucać kilka puszek do koszyka i wlewać w siebie zawartość bez zastanowienia (i umiaru!), postaw na bardziej wyrafinowaną formę konsumpcji piwa.

źródło: krokdozdrowia.pl,wp.pl, foto: pixabay.com

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register