Dlaczego warto jeść truskawki?
Truskawki cieszą się dużą popularnością, przede wszystkim ze względu na swój smak i aromat, który doskonale pasuje do deserów, owocowych i wytrawnych sałatek czy orzeźwiających smoothie. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo witamin i liczne właściwości upiększające. Dlaczego warto jeść te owoce?
Pojawiające się na straganach truskawki zwiastują nadejście lata. Cieszą nas, nie tylko ze względu na swój orzeźwiający zapach, kuszący wygląd czy słodki smak, ale także dlatego, że ich spożywanie korzystnie wpływa na nasze zdrowie i urodę.
Co kryją w sobie truskawki?
100 g truskawek zawiera: 0,6 g białka, 6,2 g węglowodanów, 2,2 g błonnika, 160 mg potasu, 23 mg fosforu, 22 mg wapnia, 12 mg magnezu, 2 mg sodu, 0,7 mg żelaza, 0,1 mg cynku, mangan, 30 mg witaminy A, 0,02 mg witaminy B1, 0,03 mg witaminy B2, 0,4 mg witaminy B3 (PP), 0,06 mg witaminy B6, 60 mg witaminy C, 0,2 mg witaminy E oraz 20 mg kwasu foliowego.
10 zalet truskawek:
1. Mają zbawienny wpływ na skórę
Na skutek działania czynników zewnętrznych, takich jak promieniowanie słoneczne czy zanieczyszczenia powietrza, dochodzi do tworzenia się wolnych rodników. Związki te wywierają niekorzystny wpływ na naszą skórę, przyśpieszając procesy jej starzenia. Zawarte w truskawkach przeciwutleniacze zapobiegają reakcjom rodnikowym, a tym samym chronią skórę przed uszkodzeniami komórek.
2. Korzystnie działają na płód
W truskawkach zawarty jest kwas foliowy – składnik niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Poza tym, truskawki zawierają również inne witaminy, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – A, C oraz E.
3. Wspomagają odchudzanie
Truskawki to niskokaloryczne owoce, które szybko zapewniają uczucie sytości ze względu na zawarty w nich błonnik. Poza tym, znajdująca się w ich składzie witamina C przyśpiesza metabolizm, a tym samym wspomaga procesy redukcji nadmiaru tkanki tłuszczowej.
4. Zapobiegają powikłaniom przy cukrzycy
Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie truskawek może uchronić cukrzyka przed powikłaniami, takimi jak stopa cukrzycowa czy utrudnione gojenie się ran. Wystarczy każdego dnia spożyć garść tych owoców.
5. Zmniejszają ryzyko wystąpienia raka
Większość owoców i warzyw zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Jest to związane z pozytywnym wpływem na organizm silnych zawartych w ich składzie przeciwutleniaczy, które zapobiegają niekontrolowanemu namnażaniu się komórek – ma to miejsce przy tworzeniu się komórek rakowych.
6. Zapobiegają zaparciom
Zawarty w truskawkach błonnik zapobiega zaparciom i wspomaga oczyszczanie jelit z toksyn. Warto również wiedzieć, że składnik ten ogranicza wchłanianie w układzie pokarmowym tłuszczówdostarczanych do organizmu wraz z pożywieniem.
7. Zapobiegają chorobom serca
W truskawkach zawarte są flawonoidy – silne przeciwutleniacze, które ograniczają miażdżycotwórcze działanie złego cholesterolu. Ponadto, wzmacniają one system sercowo-naczyniowy i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.
8. Zapobiegają wypadaniu włosów
Zawarte w truskawkach witaminy z grupy B zapobiegają nadmiernemu wypadaniu włosów. Co więcej, obecne w ich składzie pierwiastki, takie jak miedź i magnez, chronią skórę głowy przed wystąpieniem łupieżu.
9. Korzystnie działają na kości
W truskawkach znajdują się mangan i potas– składniki, które wzmacniają kości i zapewniają im prawidłowy rozwój. Z tego względu stanowią one ważny element diety dziecka. Poza tym, owoce te powinny być również regularnie spożywane przez dorosłych, gdyż zapobiegają związanej z wiekiem osteoporozie.
10. Zwiększają odporność organizmu
Truskawki stanowią bogate źródło witaminy C, która wspomaga odporność organizmu i zapobiega powstawaniu infekcji. Wystarczy zaledwie jedna filiżanka tych owoców, aby uzyskać 100% zapotrzebowanie na tę witaminę.
źródło: portal.abczdrowie.pl,www.doz.pl, foto: pixabay.com
0 komentarzy