Dlaczego warto pić kakao?
KAKAO – właściwości i wartości odżywcze
Kakao jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które zapobiegają wielu chorobom, jak również substancji, które uspokajają, poprawiają humor i zwiększają popęd seksualny.
Kakao może wydłużyć życie?
Badacze z Harvard Medical School na czele z profesorem Normanem Hollenbergiem stwierdzili, że plemienie Kuna z Panamy , którego członkowie spożywają 40 filiżanek kakao tygodniowo, rzadko chorują i żyją znacznie dłużej niż inni mieszkańcy Panamy. Zdaniem ekspertów zawdzięczają to flawonoidom występującym w kakao. Na długowieczność plemienia Kuna mają wpływ także czynniki genetyczne i środowiskowe, ale naukowcy są pewni, że to dzięki kakao są odporniejsi na cztery z pięciu najpowszechniejszych schorzeń cywilizacji zachodnich – wylew, choroby serca, rak i cukrzyca.
Wartości odżywcze kakao (w 100 g/jednej łyżce stołowej – 5,4 g )
Wartość energetyczna – 228/12 kcal
Białko ogółem – 19.60/1.06 g
Tłuszcz – 13.70/0.74 g
Węglowodany – 57.90 g/3.13 (w tym cukry proste 1.75/0.09)
Błonnik – 37.0/2.0 g
Witaminy:
Tiamina – 0.078/0.004 mg
Ryboflawina – 0.241/0.013 mg
Niacyna – 2.185/0.118 mg
Witamina B6 – 0.118/0.006 mg
Kwas foliowy – 32/2 µg
Witamina K – 2.5/0.1 µg
Witamina E – 0.10/0.01 mg
Minerały:
Wapń – 128/7 mg
Żelazo – 13.86/0.75 mg
Magnez – 499/27 mg
Fosfor – 734/40 mg
Potas – 1524/82 mg
Sód – 21/1 mg
Cynk – 6.81/0.37 mg
Kwasy tłuszczowe
nasycone – 8.070/0.436 g
jednonienasycone – 4.570/0.247 g
wielonienasycone – 0.440/0.024 g
Kofeina – 230/12 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Właściwości zdrowotne:
- Kakao poprawia pamięć
- Kakao może zapobiec chorobom układu krążenia
- Kakao łagodzi stres
- Kakao poprawia nastrój
- Kakao przeciwdziała kamicy nerkowej
- Kakao pomaga w leczeniu uporczywego kaszlu
- Kakao afrodyzjakiem – dzięki działaniu antystresowemu i poprawiającemu nastrój
Kakao – zastosowanie w kosmetyce
W kakao znajduje się witamina E, czyli witamina młodości. Występujące w kakao flawonoidy opóźniają starzenie się i neutralizują działanie wolnych rodników. Działa również ujędrniająco, wyszczuplająco i oczyszczająco. Dzięki temu jest składnikiem wielu kremów i balsamów przeznaczonych m.in. do cery starzejącej się czy do walki z cellulitem.
Kakao powinny unikać osoby zmagające się ze zgagą. Stosowane w nadmiernych ilościach może być przyczyną zaparć.
Źródło : www.poradnikzdrowie.pl
1 komentarz
Aniela
6 lutego 2020 at 15:00Bardzo interesujący artykuł. Prawdę mówiąc unikałam nieco kakao uznając go za słodki zapychający produkt zwłaszcza dla dzieci i mocno go ograniczałam w menu mojej rodzinki. Dlatego tym bardziej jestem zaskoczona jego pozytywnym działaniem na organizm człowieka. Fakt faktem, kakao faktycznie poprawia nastrój bo zarówno ja jak i moje dzieci odczuwamy ten przyjemny smak, ale że poprawia pamięć? Wow, ciekawe 🙂