Jak zrobić domowe lody w pucharkach bez użycia jajek? Poznaj 3 metody
Zastanawiasz się, jak stworzyć domowe lody w pucharkach bez używania niezbędnych, wydawałoby się w tym celu jajek? Świetnie trafiłeś! Z treści tego artykułu dowiesz się, jak szybko i sprawie przygotować tego typu deser. Zapraszamy!
Lody o niecodziennym smaku
Do stworzenia lodów o smaku cynamonowym bez użycia jajek niezbędne będą składniki takie jak: cukier (80 gr), mała szczypta soli, kilka łyżeczek cynamonu, tłuste mleko (około 200 ml) oraz śmietana kremówka (200 ml). Przepis jest naprawdę prosty i pozwoli Ci w ekspresowym tempie stworzyć przysmak o niecodziennym smaku. Najpierw mleko i śmietanę kremówkę wlej do miski. Następnie dodaj przyprawy: sól i cukier – mieszaj, aż się rozpuszczą. Kolejnym krokiem jest dodanie do całości przyprawy, która zapewni deserowi wyjątkowy smak – cynamonu. Ponowie dokładnie wymieszaj całość. Powstałą masę przykryj i włóż do zamrażalnika. W około trzydziestominutowych odstępach wyjmuj lody i dokładnie mieszaj, aż do uzyskania kremowej konsystencji – zapobiegnie to gromadzeniu się lodowych kryształów wody. Proces mieszania powtórz sześcio- lub siedmiokrotnie.
Pamiętaj, aby gotowe lody podawać w eleganckiej formie – świetnie sprawdzą się funkcjonalne i piękne pucharki do lodów. Deserowe pucharki nadadzą posiłkowi uroczystego nastroju.
Zdrowe, dietetyczne lody
Jeżeli zależy Ci na utrzymaniu szczupłej sylwetki, a jednocześnie jesteś zdeklarowanym miłośnikiem deserów lodowych – to propozycja specjalnie dla Ciebie! Dzięki przepisowi na lody pozbawione cukru, laktozy, glutenu i tłuszczu spałaszujesz swój ulubiony przysmak bez wyrzutów sumienia. Do stworzenia dietetycznego deseru potrzebować będziesz składników, takich jak zmrożony banan, szklanka ananasa, szklanka świeżego ananasa, syrop klonowy (zastępujący zwykły, biały cukier) oraz szklanka mleka migdałowego. Wszystkie wyżej wymienione elementy niezbędne do zrobienia dietetycznego deseru zmiksuj w blenderze. Dokładnie zmieszane przelej do pojemnika, ten zaś schowaj do zamrażalki na około 4 godziny. Po tym czasie Twoje zdrowe lody będą gotowe do spożycia!
Deser dla miłośników truskawek
Jeśli jesteś fanem owoców, a szczególnie przepadasz za truskawkami, ten przepis jest specjalnie dla Ciebie. Do przygotowania lodów o smaku truskawkowym potrzebować będziesz kilograma tych owoców, pół litra śmietany kremówki (30%) oraz tyle samo mleka skondensowanego. Aby stworzyć lody, w pierwszym kroku przygotuj truskawki – umyj je, usuń zielone szypułki, wytnij przegniłe lub obite fragmenty. Tak przygotowane owoce zmiksuj w blenderze. Następnie do powstałego musu dodaj śmietanę i mleko. Wszystko razem ponownie zmiksuj – gotowe przelej do pojemnika i zamknij w zamrażarce na kilka godzin. Co około 30 minut wyciągaj masę i dokładnie ją mieszaj. Po kilku godzinach Twoje lody będą gotowe do spożycia!”
Stworzenie pysznych, domowych lodów niekoniecznie wymaga używania jajek. Pamiętaj, aby własnoręcznie stworzony przysmak podawać w eleganckiej formie pucharków do lodów.
0 komentarzy