Jakich witamin nie powinno nam zabraknąć w sezonie infekcyjnym?
Witaminy są składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niestety, ale nie są one wytwarzane przez niego samoistnie. Sam musisz zadbać o to, aby je do niego dostarczyć. Jakich witamin nie powinno nam zabraknąć i jakie są ich najważniejsze źródła?
Czym są witaminy?
Niedobór witamin dotyka wielu z nas, szczególnie jeśli zamiast zdrowych posiłków decydujemy się na żywność przetworzoną, która jest pozbawiona wartościowych składników odżywczych. Niewystarczająca ilość witamin wpływa na to, jak często się przeziębiamy. Organizm może nam skutecznie komunikować, że brakuje mu witamin nie tylko poprzez infekcje, ale także wypadanie włosów, niezdrowy wygląd skóry czy paznokci.
Czym są witaminy? To związki organiczne, które warunkują przebieg wielu procesów metabolicznych w organizmie. Co ciekawe, odkrywcą pierwszej witaminy był Polak – Kazimierz Funk, który odkrył witaminę B1. Witaminy pełnią w naszym organizmie bardzo ważne funkcje, tj. odpowiadają za prawidłowy przepływ krwi, odporność, koncentrację czy rozwój kości. W zdecydowanej większości należy je dostarczać do organizmu wraz z pokarmem, ale np. witamina D powstaje w skórze człowieka pod wpływem promieni słonecznych.
Witaminy dzielą się na rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E czy K i rozpuszczalne w wodzie: C, B1, B2 czy B3. Te pierwsze mają zdolność gromadzenia się w tkankach, natomiast te drugie nie kumulują się w organizmie – w przypadku nadmiaru, są one wydalane wraz z moczem.
Jakie witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu?
- Witamina C – to silny przeciwutleniacz, pomaga także zwalczyć przeziębienie i przyśpiesza gojenie się ran. Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowej kondycji układu odpornościowego, pomaga w produkcji kolagenu w celu zapewnienia odpowiedniego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, skóry oraz zębów. Przyczynia się również do prawidłowego metabolizmu energetycznego. Tę witaminę możesz dostarczać do organizmu, jedząc takie produkty jak: natka pietruszki, papryka, brukselka, kalarepa, czarna porzeczka czy owoc dzikiej róży. Co ciekawe, wymienione owoce i warzywa zawierają o wiele więcej witaminy C niż pomarańcze i cytryny.
- Witamina B6 – potrzebna jest do produkcji czerwonych ciałek krwi. Wspomaga wchłanianie magnezu, zapobiega chorobie wieńcowej, poprawia sen. Produkty bogate w tę witaminę to m.in.: kasza gryczana, mięso z kurczaka i indyka, ziemniaki czy brokuły.
- Beta-karoten – chroni przed działaniem wolnych rodników. Zapobiega miażdżycy i nadczynności tarczycy, obniża poziom złego cholesterolu. Bogatymi źródłami beta‑karotenu są żółto-pomarańczowe warzywa i owoce oraz ciemnozielone warzywa liściaste. Te produkty to m.in.: dynia, natka pietruszki, szczaw, brzoskwinie, morele czy śliwki.
- Witamina K – zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, obniża ryzyko złamań, zapobiega osteoporozie. Najlepszym źródłem witaminy K są warzywa, takie jak: brokuły, szpinak, jarmuż, lucerna, szparagi, kapusta rzymska czy sałata włoska.
- Witamina D – statystyki mówią, że na jej niedobór cierpi nawet 90 proc. Polaków. Żeby pokryć całkowite zapotrzebowanie na tę witaminę, wystarczy 15 minut dziennie ekspozycji na słońce. A co, kiedy nie ma słońca? Można ją suplementować lub dostarczać poprzez źródła pokarmowe, takie jak: jajka, oleje roślinne, sery dojrzewające czy produkty mleczne.
Inne witaminy, które powinieneś dostarczać do organizmu to H, E, B5, B9, B3, B2 czy B1.
Dowiedz się więcej na stronie: https://bioaronsystem.pl/.
0 komentarzy