Kolagen z ryb wcale nie jest najlepszy!
Kolagen rybi przez ostatnie lata wyrósł na lidera suplementów urodowych. Badania jednak jasno wskazują, że wybór kolagenu jest bardziej skomplikowany, niż przedstawiają to reklamy. Co zatem liczy się bardziej? Przede wszystkim zweryfikowane źródło kolagenu i sposób jego obróbki – a tym nie wszyscy producenci chcą się dzielić.
Dlaczego kolagen z ryb wcale nie jest najlepszy?
Bo w suplementach diety na bazie kolagenu ostatecznie liczy się przede wszystkim jedno – specyficzne, bioaktywne peptydy. Każdy producent surowców kolagenowych ma własny, opatentowany proces produkcyjny. Nazwy jego produktów często są zastrzeżone znakiem towarowym.
Wybierając markowy kolagen, którego nazwę wieńczy charakterystyczny znak „®” albo „™”, sięgasz po surowiec, który ma:
- zweryfikowane źródło – jeśli to kolagen rybi, dotyczy ono np. gatunku ryb i lokalizacji ich połowów,
- określoną masę cząsteczkową – np. 2000 Daltonów, co świadczy o wysokim stopniu przyswajalności kolagenu,
- badania potwierdzające wpływ suplementacji – np. na skórę, stawy, włosy albo paznokcie.
Markowe surowce kolagenowe to nie tylko peptydy rybie. Producenci wykorzystują też kolagen wołowy, wieprzowy oraz drobiowy. W ten sposób starają się wychodzić naprzeciw potrzebom swoich konsumentów, ponieważ:
- surowce mają różną dostępność, co wpływa na cenę suplementu diety,
- konsumenci mają różne preferencje smakowe, np. nie wszystkim odpowiada smak kolagenu o określonym źródle,
- niektórzy sięgają po dane źródło kolagenu ze względu na alergie pokarmowe, wyznanie albo kwestie światopoglądowe.
Czym wyróżnia się kolagen rybi?
Kolagen rybi jest pozyskiwany przede wszystkim ze skóry, rzadziej z łusek, ości i innych części ryb. Wyróżnia się specyficzną budową chemiczną, która wynika z warunków bytowych zwierząt wodnych. Jest:
- rzadziej usieciowiony – ma słabsze wiązania wodorowe, ponieważ ryby rosną całe życie,
- bardziej podatny na hydrolizę – sposób obróbki kolagenu, który gwarantuje uzyskanie peptydów o znacznie mniejszej masie cząsteczkowej,
- źródłem peptydów sygnałowych – to cenne, bioaktywne peptydy, które stymulują fibroblasty (komórki skóry) do wzmożonej produkcji kolagenu.
Czy właściwości kolagenu rybiego wskazują na to, że jest on lepszy?
Na podstawie badań – niekoniecznie. Na rynku dostępne są peptydy kolagenowe pochodzenia wołowego, wieprzowego czy drobiowego. Każdy z nich ma nieco inne właściwości i może być bardziej odpowiedni dla określonych potrzeb.
Przyjrzyjmy się liczbom, analizując badania marki Verisol (producent Gelita), która korzysta z peptydów zarówno rybich, jak i wieprzowych oraz wołowych:
- Verisol F (rybie peptydy kolagenowe) – ma co najmniej 45% peptydów o masie cząsteczkowej 600-1200 Da.
- Verisol P (wieprzowe peptydy kolagenowe) – ma średnią masę cząsteczkową 2000 Da.
- Verisol B (wołowe peptydy kolagenowe) – ma 90% peptydów o masie cząsteczkowej poniżej 3500 Da.
Na podstawie aktualnych badań wiemy, że różni producenci korzystają z peptydów kolagenowych o masie cząsteczkowej poniżej 5000 Da. Takie zapewniają najwyższą przyswajalność i pozytywne wyniki badań dotyczących ich skuteczności.
W 2020 roku przeprowadzono badanie dotyczące suplementacji bioaktywnych peptydów kolagenowych Verisol F. 76 zdrowych kobiet w wieku od 50 do 70 lat przez 8 tygodni spożywało 5 g kolagenu rybiego lub placebo dziennie. Po tym czasie kobiet suplementujących Verisol F zaobserwowano wzrost elastyczności skóry o maksymalnie 8% i zmniejszenie objętości zmarszczek wokół oczu o 14% [1].
W 2015 roku zbadano wpływ suplementacji specyficznych peptydów wołowo-wieprzowych Verisol na gęstość skóry i widoczność cellulitu. 105 zdrowych kobiet z umiarkowanym cellulitem na udach przez 6 miesięcy suplementowało 2,5 g kolagenu lub placebo. Po tym czasie u kobiet, które spożywały peptydy Verisol odnotowano zmniejszoną falistość skóry: o 11,1% u kobiet z maksymalnym BMI 25 i o 3,6% u kobiet z nadwagą [2].
Badanie przeprowadzone w 2017 roku potwierdziło wpływ suplementacji specyficznych peptydów wieprzowych Verisol na kondycję paznokci. Przez 24 tygodnie 25 uczestników badania suplementowało 2,5 g kolagenu. Po tym czasie odnotowano u nich wzrost tempa paznokci o 12% i zmniejszenie ich łamliwości o 42% [3].
Jak mądrze wybierać kolagen? Podsumowanie
Jak widzisz, nie tylko suplementacja kolagenu rybiego, ale również innych źródeł kolagenu może być skuteczna w konkretnych obszarach urodowych. Zamiast kierować się jedynie źródłem kolagenu, zwracaj większą uwagę na markę surowca. Spróbuj dotrzeć do informacji o masie cząsteczkowej i badaniach. Wybierz produkt, który odpowiada Twoim indywidualnym potrzebom.
Badania nie wykazują wyższości kolagenu z ryb nad kolagenem ze zwierząt kopytnych. Oczywiście rybne kolageny mają działanie potwierdzone naukowo. Dlatego jeśli zależy Ci z jakiś powodów na takim typie, to możesz wybrać w rankingu najmocniejszy i najlepszy kolagen rybi dla siebie.
A jeśli chcesz szybko wybrać skuteczny suplement z kolagenem bez względu na to, czy jest to kolagen rybi, wołowy, czy wieprzowy, to sprawdź ranking kolagenów do picia stale uaktualniany w serwisie Wybieramykolagen.pl.
Pamiętaj, że suplement diety to środek spożywczy, a nie produkt leczniczy. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Artykuł przygotowany przez ekspertów Wybieramykolagen.pl.
Źródła:
[1] OESSER, Steffen; SCHUNK, M.; PROKSCH, E. Positive effect of fish-derived Bioactive Collagen Peptides on skin health. International Journal on Nutraceuticals, Functional Foods and Novel Foods, 2020.
[2] Schunck M, Zague V, Oesser S, Proksch E. Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology. J Med Food. 2015 Dec;18(12):1340-8. doi: 10.1089/jmf.2015.0022. Epub 2015 Nov 12. PMID: 26561784; PMCID: PMC4685482.
[3] Hexsel D, Zague V, Schunck M, Siega C, Camozzato FO, Oesser S. Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails. J Cosmet Dermatol. 2017 Dec;16(4):520-526. doi: 10.1111/jocd.12393. Epub 2017 Aug 8. PMID: 28786550.
0 komentarzy