Lista Składników
- 600 g mielonego mięsa wołowego
- 500 g kuskusu
- 600ml bulionu
- 1 posiekana natka pietruszki
- 4-5 posiekanych cebul
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki
- 1,5 łyzeczki pieprzu ziołowego
- 50g rodzynek
- 50g płatków migdałowych
- sól,pieprz, olej do smażenia.
sos:
4 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
otarta skórka z limonki
1 ząbek czosnku
Przepis krok po kroku
1.Kuskus zalewamy bulionem i odstawiamy aż się cały płyn wchłonie.
2. Cebulę smażymy na małym ogniu aż zmięknie około 10 minut, dodajemy czosnek,połowę mięsa,pietruszkę, przyprawy, migdały ,rodzynki i smażymy kolejne 10 minut.
3. Łączymy wszystkie składniki sosu.
4.Kuskus mielimy z pozostałym mięsem.
5.Formujemy kulki o średnicy odoło 3-4 cm, robimy na środku wgłębienie, napełniamy farszem, zasklepiamy i formujemy nadając kształt zepellina.
źródło: www.videokuchnia.pl