Składniki:
- Polędwiczka wieprzowa ok. 700 g
- Ciasto francuskie ½ ciasta w rolce
- Pieczarki 400g
- Cebula 1 szt.
- Masło klarowane 1 łyżka
- Masło zwykłe 1 łyżka
- Olej 1 łyżka
- Tymianek 3 łyżeczki
- Papryka łagodna 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany 1 łyżeczka
- 1 żółtko jajka
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Polędwiczkę przyprawiam z każdej strony solą, świeżo mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką i tymiankiem, zostawiam ją na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
2. Cebulę kroję w dosyć drobną kostkę i przesmażam ją na klarowanym maśle, pieczarki również kroję w drobną kostkę i dodaje do cebuli kiedy jest już złocista. Pieczarki przesmażam, aż sok odparuje, dopiero wtedy doprawiam je solą, pieprzem i tymiankiem i jeszcze chwilkę przesmażam.
3. Pieczarki i cebulkę przesypuję do miski aby przestygły, polędwiczkę obsmażam na mocno rozgrzanym oleju, z każdej strony po 2 minuty, obsmażoną polędwiczkę kładę na desce aby ostygła.
4. Następnie na połowie ciasta francuskiego kładę przestudzone pieczarki z cebulką i rozkładam je równomiernie w taki sposób aby na brzegach ciasta został ok. 1 cm kawałek bez pieczarek. Na pieczarki kładę przestudzoną polędwiczkę i zawijam ciasto w rulon, mocno sklejam boki, krótsze dodatkowo dociskam widelcem, a cały rulon smaruje od góry i po bokach roztrzepanym żółtkiem.
5. Roladę wkładam do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piekę przez ok. 30-35 minut, aż ciasto będzie pięknie zarumienione. Roladę można podawać na ciepło ale najlepiej dać jej odpocząć kilkanaście minut przed krojeniem.
czas przygotowania: ok. 60 minut
Polędwiczka pieczona w cieście francuskim jest niezwykle soczysta i smaczna, jej smak podkreślają pieczarki przesmażone z cebulką a całość owinięta jest w delikatne, rozpływające się w ustach ciasto. Taka rolada nie jest trudna do przygotowania a zachwyci niejednego smakosza, polecam!
źródło: www.talerzpokus.tv