Przepis na racuchy z jabłkami. Racuchy z jabłkami, to prosta i szybka potrawa, uwielbiana przez wszystkich, w szczególności przez najmłodszych. Składniki do racuchów zazwyczaj znajdują się w naszej kuchni, więc jeśli nie masz pomysłu na obiad a chcesz odpocząć od mięsa, to racuchy są doskonałą propozycją. Racuchy z tego przepisu Cię zachwycą, ich puszystość i delikatność nie ma sobie równych.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 duże jabłka
Krok 1 – miksujemy żółtka, mleko, mąkę, proszek, cukier
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z mlekiem, przesianą za pomocą przesiewacza do mąki – mąką pszenną a także proszkiem do pieczenia. Dosypujemy cukier. Całość miksujemy za jednolitą masę, porządnie aby była puszysta.
Krok 2 – ubijamy białka
Oddzielone wcześniej białka, ubijamy na sztywną pianę. Aby białka szybciej się ubił warto dodać do nich odrobinę soli. Jeśli piana nie wypada z odwróconej miski, to znak że się odpowiednio ubiła.
Krok 3 – kroimy jabłka i łączymy z masą
Jabłka obieramy ze skórki a następnie kroimy w kostkę. Wrzucamy je do masy, którą wykonaliśmy na początku i dokładnie mieszamy aby się z nią połączyła.
Krok 4 – łączymy pianę z masą i jabłkami
Ubite na sztywną pianę białka łączymy z masą wymieszaną z jabłkami i dokładnie, ale powoli mieszamy aby składniki się połączyły. Tak przygotowana masa jest już gotowa do smażenia.
Krok 5 – smażymy racuchy
Wlewamy oliwę i porządnie ją rozgrzewamy. Gotową masę przenosimy na patelnię za pomocą łyżki, formując owalne lub okrągłe placuszki. Smażymy z dwóch stron aż się zarumienią na złoty kolor. Na koniec odkładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nieco tłuszczu. Życzymy smacznego i szybkiego przygotowania racuchów.
źródło: smaczne-przepisy.tv