Dla laików kwestia ta może wydawać się błaha. W rzeczywistości jednak ma ona kluczowe znaczenie dla jakości plonów oraz wzrostu roślin w Twoim ogrodzie. Na szczęście możesz skorzystać z naszych wskazówek, dzięki którym uprawa roślin stanie się znacznie łatwiejsza!
Bogata gleba próchnicza
Gleba próchnicza, zwana także humusową, jest bogata w materię organiczną. Dobrze przepuszcza wodę, a zarazem ją zatrzymuje. Wszystko to świetnie służy uprawie rozmaitych roślin i warzyw. Możesz na niej sadzić nawet wymagające azalie, rododendrony, paprocie, pomidory, paprykę czy ogórki. Z glebą próchniczą lubią się też maliny, borówki oraz truskawki. Żeby była stale żyzna, regularnie dodawaj do niej kompost lub obornik.
Chcesz wiedzieć więcej o rodzajach gleby i w ogóle uprawie roślin? Zajrzyj tutaj: egardenion.pl.
Niemal ideał, czyli gleba ilasta
To gleba, która sprawdza się w przypadku większości upraw. Tworzy ją mieszanka gliny, piasku i materii organicznej. Dobrze przepuszcza wodę, ale też zatrzymuje wilgoć. Ze względu na swoje uniwersalne właściwości można w niej sadzić większość roślin ozdobnych, krzewów, warzyw i drzew owocowych. Wyrosną w niej sałata, fasola i pomidory. Wystarczy regularnie ją nawozić, aby zachowała należytą żyzność.
Dość kłopotliwa w uprawie ziemia gliniasta
Ziemia gliniasta jest ciężka i zbita, ale łatwo się ugniata. Choć uznaje się ją za trudną w uprawie, okazuje się bardzo żyzna. Słabo przepuszcza wodę, co powoduje, że jest mokra w czasie deszczu, a twarda podczas suszy. Mimo tego można sadzić w niej róże, hortensje i lilie, a także jabłonie, śliwy, dynie, kapustę i groszek. Poprawisz jej jakość poprzez dodatek kompostu, torfu oraz piasku, które urozmaicają jej strukturę. Dzięki nim gliniasta gleba stanie się lepiej napowietrzona i bardziej przepuszczalna.
Kłopotliwa gleba piaszczysta
Jest ona lekka, dlatego dobrze przepuszcza wodę. Niestety szybko się nagrzewa, a na dodatek ma niską zdolność zatrzymywania wilgoci i składników odżywczych. Bywa sucha, w związku z czym wymaga częstego podlewania. Nie oznacza to jednak, że nie nadaje się do hodowania roślin. Możesz na niej uprawiać lawendę, rozmaryn oraz szałwię. Poradzą sobie na niej także wszelkie sukulenty. Jeśli chodzi o warzywa, na takiej glebie wyrośnie marchewka, cebula oraz ziemniaki. Poprawę jej właściwości uzyskasz poprzez dodatek kompostu, próchnicy lub obornika. Tak zwiększysz jej zdolność do zatrzymywania wody i składników odżywczych.
Gleba wapienna o zasadowym odczynie
Gleba wapienna zawiera dużo wapnia i ma wysokie pH, przez co niektóre rośliny mogą mieć w niej trudności z przyswajaniem żelaza. To z kolei prowadzi do chlorozy, czyli żółknięcia liści. Choć oczywiście istnieją rośliny, które lubią zasadowe środowisko. Do tej grupy zaliczają się lilak (bez), jałowiec, jukka czy rukola. Dodaj do gleby kompost lub torf, które poprawią jej strukturę poprzez wprowadzenie do niej kwasowości, jeśli to konieczne.
Jak widać, każda ziemia daje pewne możliwości. Oczywiście niektóre typy wymagają więcej pracy, np. poprzez nawożenie, ale z pewnością sobie poradzisz!
Artykuł sponsorowany