Zalety suszarek do warzyw

 

Wśród urządzeń, w które zaopatruje się coraz więcej osób, wymienić można suszarki do warzyw i owoców. Czy zakup takiego sprzętu to dobra inwestycja, czy będzie jedynie kolejnym kurzącym się kuchennym gadżetem? Sprawdźmy!

Są takie sprzęty, które obowiązkowo muszą być w kuchni, jak kuchenka lub piekarnik. Nie brakuje też takich, w które teoretycznie zaopatrzyć się nie musimy, ale które mogą nam ułatwić przygotowywanie potraw. I właśnie do tej grupy zaliczają się suszarki do warzyw. Nie muszą stać w każdej kuchni, ale dzięki nim możemy bardzo szybko cieszyć się zdrowymi i wartościowymi przekąskami. Jakie są największe zalety inwestycji w to urządzenie?

Zdrowe przekąski przez cały rok

Aby mówić o tym, że się zdrowo odżywiamy, musimy zadbać o odpowiednią podaż witamin i minerałów, a te znajdziemy w warzywach i owocach. Latem, kiedy gałęzie krzewów i drzew uginają się pod naporem owoców, a na grządkach bujnie rosną warzywa, nie ma z tym problemu. Kłopot pojawia się wtedy, gdy lato mija i przychodzi zima. Wybór warzyw i owoców jest niewielki, a przy tym wiele z nich ma znacznie mniej wartości odżywczych.

Gdybyśmy chcieli zamknąć lato w słoiku, to z odsieczą przychodzą przepisy na dżemy, kompoty, sosy i przeciery. Jednak obróbka cieplna zniszczy cenne związki. Następne na liście jest mrożenie. W tym przypadku rzeczywiście możemy zachować witaminy na dłużej, ale warzywa i owoce po rozmrożeniu nie będą szczególnie apetyczne. Nadają się do gotowania i pieczenia, ale nie będziemy ich jeść na świeżo. Zostaje suszenie i właśnie ono jest metodą najlepszą, jeśli chcemy zachować wszystkie wartości odżywcze. Suszenie polega na odparowywaniu wody w niskiej temperaturze, więc witaminy są takie same jak w przypadku świeżych warzyw i owoców. Dlatego przez cały rok nasza dieta może pełnowartościowa.

Dlaczego właśnie suszarka do warzyw i owoców?

Suszyć można na słońcu (o co zimą ciężko), w piekarniku i właśnie w suszarce do warzyw. W piekarniku układamy na płasko plastry na blaszce i suszymy w niewielkiej temperaturze. Podobnie wygląda to w przypadku suszarki. Na znajdujących się w niej sitach układamy plasterki owoców lub warzyw i uruchamiamy urządzenie. Suszarka nie zajmuje bardzo dużo miejsca, a jednocześnie ma kilka sit, zatem powierzchnia suszenia jest spora. Ma niewielki pobór prądu i cały czas widzimy, na jakim etapie jest proces suszenia.

Przygotowywanie suszonych przekąsek w domu to rewelacyjny sposób nie tylko na wspieranie zdrowia, ale również generację oszczędności. Suszone warzywa i owoce znajdziemy już właściwie w każdym sklepie spożywczym. Jednak cena małej torebeczki jest duża. Jeśli zaczniemy to głębiej analizować, to szybko się okaże, że zakup suszarki do warzyw i owoców bardzo szybko nam się zwróci. Możemy w niej suszyć nie tylko warzywa i owoce, ale też grzyby albo zioła.  Suszarka sprawdzi się zarówno w domach, gdzie suszenie może odbywać sporadycznie, jak i tam, gdzie domownicy zamierzają suszyć wiele różnych produktów.

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register