27 czerwca – Dzień Jedzenia Kaszy
Lubicie kaszę? Dziś przypada Dzień Jedzenia Kaszy. O jej zdrowotnych właściwościach chyba nie trzeba za dużo pisać. Jej zalety są znane od pokoleń, wszystkie fitneski i dietetycy zalecają jedzenie kaszy. Chcesz byc zdrów? Jedz kaszę 😉 CO wiesz o kaszy?
Kasze można wytwarzać z niemal każdego zboża, a także z wielu roślin będących tzw. pseudozbożami. Proces rozpoczyna się od transportu do młyna, poprzez oczyszczanie ziaren, prażenie, krojenie, aby zakończyć na najprzyjemniejszym – jedzeniu! Różnorodność kasz pozwala wykorzystywać ją do niemal wszystkich potraw, dzięki temu jest powszechna na całym świecie.
Jakie mamy rodzaje kasz?
1. Kasza jęczmienna
Znana na całym świecie, kasza jęczmienna występuje w kilku różnych rodzajach – od pęczaku, czyli oczyszczonych ziaren jęczmienia w całości, przez kaszę perłową, której duże cząstki są dodatkowo obtaczane i polerowane, po klasyczną kaszę łamaną , która zawiera więcej wartości odżywczych niż perłowa, dzięki zachowaniu ciemnej skórki.
Niezależnie od sposobu przygotowania, kasze jęczmienne zawierają bardzo dużo błonnika(glukanu), są bogate w obniżające poziom cholesterolu fitozwiązki, ale przede wszystkim – są pyszne!
Stanowią aż 70% kasz wytwarzanych i jadanych w Polsce. W regionie Roztocza – polskiego zagłębia kasz i olejów – robi się z nich wiele charakterystycznych lokalnych potraw, takich jak pierogi, gołąbki czy budynie mięsne. A dzięki swojemu delikatnie „ziemistemu” smakowi, idealnie łączą się z ciemnymi mięsami, sosami i tradycyjnymi daniami kuchni polskiej.
2. Kasza gryczana
Chociaż gryka pochodzi z dalekiego wschodu – Chin i Japonii, to kasza z niej zrobiona najlepiej znana jest w krajach słowiańskich. Jest tak nierozerwalnie związana z tym regionem, że w języku angielskim nie ma swojego odpowiednika – nazywana jest po prostu „kasha” i jako taka zyskała sporą popularność w Stanach Zjednoczonych.
Kasza gryczana może byćprażona zaraz po wyłuskaniu z otrębów – jej smak jest wtedy intensywniejszy, i taka jej forma jest najbardziej popularna, zaś drugą opcją są jaśniejsze i delikatniejszeziarna nieprażone.
Ta kasza zawiera przede wszystkim dużą ilość białkapotrzebnego nam w prawidłowym rozwoju, a zawartość przeciwutleniaczy oraz składników regulujących działanie insuliny, czyni ją idealną dla osób chorych na cukrzycę.
3. Kuskus
Te około milimetrowe kuleczki zrobione są z mielonej pszenicy twardej, czyli semoliny, z dodatkiem solonej wody, którą miesza się delikatnie aż do powstania kaszki, a następnie obgotowuje i studzi.
Kuskus przygotowuje się bardzo szybko, zalewając wrzątkiem lub gotując na parze, dzięki czemu świetnie sprawdza się w sałatkach oraz daniach głównych nawet najbardziej zabieganych osób. Doskonale sprawdza się też w diecie osób uprawiających sporty, ponieważ ma w sobie dużo białka, ale stosunkowo niewiele błonnika, który mógłby powodować uczucie ciężkości.
Pierwszy raz wspomniany został już w trzynastowiecznej książce kucharskiej, jako „znany na całym świecie”, ale to w krajach północnej Afryki – takich jak Maroko, Libia czy Algieria – jest nieodłącznym składnikiem codziennej diety od blisko pięciu tysięcy lat. Jednym z najpopularniejszych dań jest marokański kuskus z warzywami – gotowany z masłem, zawierający tradycyjne 7 warzyw i popijany maślanką.
4. Kasza jaglana
W Chinach była używana już tysiące lat temu, ale jest powszechnie znana na całym świecie, ponieważ uprawa prosa, od którego pochodzi, jest stosunkowo prosta i możliwa nawet na bardzo suchych gruntach.
Swoją niewiarygodną popularność (czasem nazywana jest królową kasz!) zawdzięcza delikatnemu smakowi, który można dodatkowo podkreślić przez prażenie na suchej patelni przed gotowaniem – tak wydobędziemy jej lekko orzechowy smak. Prażenie nie odbiera kaszy jej wartości, a byłoby czego żałować! Zawiera żelazo, witaminy z grupy B , a przede wszystkim krzem, który rzadko występuje w naszym pożywieniu, a działa świetnie na skórę, włosy i paznokcie.
Świetnie sprawdza się jako zamiennik ryżu w daniach azjatyckich, dodatek do zup, a ugotowana na mleku w połączeniu z owocami jest zdrowym i smacznym deserem lub śniadaniem dla nawet najbardziej wybrednych maluchów.
5. Kasza manna
Trudno ustalić jej pochodzenie, ponieważ powstaje podczas mielenia na mąkę pszenicy, która z kolei jest powszechnie znana na całym świecie.
Drobne cząstki tzw. bielma mącznego dodatkowo się oczyszcza, a w efekcie uzyskuje się znaną dzieciom kaszkę mannę. Ale również dorośli powinny się nią zainteresować, ponieważ jest naturalnym źródłem żelaza i jodu, a na dodatek jest wyjątkowo lekkostrawna!
Przygotowuje się ją w kilka minut i nadaje się do stosowania nie tylko jako słodkie śniadanie dla dzieci, lecz również jako zamiennik makaronu w zupach, element pysznych ciast lub jako zagęstnik sosów zamiast mąki.
6. Kasza kukurydziana
Kukurydza była znana od wieków w Ameryce Południowej, ale gdy tylko Kolumb przywiózł ją na Stary Kontynent, szybko zyskała popularność na całym świecie – dlatego dziś możemy cieszyć się jej smakiem i niezliczonymi możliwościami zastosowania.
Kasza i mąka kukurydziana są podstawowym składnikiem meksykańskich placków i tortilli, zaś w Europie najlepiej znane są włoskapolenta – będąca doskonałym składnikiem zarówno deserów, jak i dań głównych oraz pochodząca z Rumunii mamałyga, czyli słodkie lub słone ciasto, które przygotowuje się niezwykle prosto i szybko.
Jest jedną z najlepiej przyswajalnych kasz – nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i świetnie sprawdza się w żywieniu niemowląt, np. jako pierwsza kaszka. Zawiera także luteinę, która pomaga nam zachować dobry wzrok, zaś weganie mogą z powodzeniem zastąpić nią jaja w swoich wypiekach.
7. Kasza bulgur
Kuchnia turecka, syryjska, armeńska, ale także grecka – wszystkie one doceniają prostotę i pożywność kaszy bulgur. Powstaje ona inaczej niż większość kasz: twarda pszenica durum jest gotowana, suszona i delikatnie łamana, a w efekcie otrzymujemy delikatnie orzechową kaszę – o wiele bardziej pożywną od ryżu.
Jest składnikiem wielu orientalnych dań, w tym nieodłącznej w kuchni arabskiej sałatki tabbouleh.
Ta szybka i łatwa w przygotowaniu kasza (wymaga jedynie zalania na 15-20 minut wrzątkiem) zawiera w sobie dośćbłonnika, witamin z grupy B orazminerałów, że w połączeniu z nasionami strączkowymi dostarczy naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników w jednym daniu.
8. Kasza owsiana
„Kasza owsiana” może brzmieć obco dla części z nas. Wszyscy znamy płatki owsiane, ale kaszę? A jednak. Całe niekruszone ziarna owsa są oczyszczane i szlifowane, tak aby zatrzymały w sobie jak najwięcej cennych związków. A jest co zatrzymywać!
Ten śniadaniowy przysmak jest doskonałym źródłem glukanu i flukanu – rozpuszczalnych błonników, które nie tylko zapewniają długotrwałe uczucie sytości, ale również regulują stężenie cholesterolu we krwi. Zaś zawartością antyoksydantów przewyższa większość warzyw, owoców i zbóż.
Spłaszczona kasza z owsa, powszechnie znana jako płatki owsiane, jest również bardzo korzystna dla naszego zdrowia, ponieważ poddana jest jedynie krótkiemu procesowi parzenia i zgniatania. Wciąż zachowuje dużą ilość minerałów, kwasu foliowego oraz witamin (np. A i E).
9. Kasza amarantus
Amarantus, czyli szarłat, jest kaszą bardzo wszechstronną: można go wykorzystać w wielu daniach – w owsiankach, jako składnik bezglutenowych naleśników czy klusek, element sałatek.
To wyjątkowo zdrowa kasza, zawierająca np. białko o dużo lepszym stopniu przyswajania niż to, które otrzymujemy z mleka czy z soi, więcej żelaza niż szpinak i porównywalną ilość wapnia co mleko! A do tego jest lekkostrawny i zawiera substancje zwalczające wolne rodniki.
Ciekawostką jest, że amarantus to tak naprawdę niewielkie nasiona rośliny, która jeszcze do niedawna np. w Polsce była uważana za roślinę ozdobną. Natomiast Aztekowie i Indianie Ameryki Środkowej znali go od tysięcy lat, nie tylko ze względu na pełne witamin i minerałów ziarna, ale także przypominające szpinak jadalne liście. Otaczana boską czcią roślina została zakazana przez kolonizatorów i na wiele lat zniknęła z powszechnego jadłospisu.
10. Kasza Quinoa
Quinoa, w Polsce nazywana także komosą ryżową, pochodzi od rośliny, która należy do grupy tzw. pseudozbóż, a którą uprawiali i otaczali szczególną czcią Inkowie.
Choć przez wiele lat pozostawała ona domeną górskich regionów Ameryki Południowej, dziś święci triumfy na całym świecie jako cenne źródło białka, a także składników wspomagających między innymi budowę chrząstek i prawidłowy wzrost u dzieci. Szczególnym dowodem na to, że quinoa jest wyjątkowo zdrowa, jest takt, że NASA włączyła ją w dietę swoich astronautów, zaznaczając, że „choć nie istnieje rodzaj jedzenia, który dostarczałby wszystkich niezbędnych składników na raz, quinoa jest bardzo blisko osiągnięcia tego poziomu”.
Quinoa występuje w kilku różnych kolorach, które delikatnie różnią się smakiem, najpopularniejsze zaś są biała orazczarna i czerwona, które mogą z powodzeniem zastąpić płatki śniadaniowe lub być dodatkiem do sałatek i zup.
źródło: winiary.pl, foto: pixabay.com
0 komentarzy