Co włożyć do koszyczka wielkanocnego?

Co włożyć do święconki, czyli koszyczka wielkanocnego? Święcenie pokarmów jest  ważnym wydarzeniem w kościele katolickim, wtedy też kościoły przeżywają prawdziwe oblężenie wiernych.

Chrześcijański zwyczaj święcenia pokarmów narodził się w VIII wieku. W Polsce zaczęto go praktykować dopiero w XIV wieku. Początkowo święcono wszystko, co miało znaleźć się na świątecznym stole – a było tego niemało. Dlatego księża błogosławili pokarmy, chodząc od dworu do dworu i odwiedzając gospodarstwa bogatych chłopów. Ponieważ zajmowało to dużo czasu, święcenie jedzenia przeniesiono do kościoła.

A co mamy w koszyczkach wielkanocnych?

Zawartość koszyka różni się nieco w zależności od rejonu Polski. Co powinno się jednak znaleźć w święconce?

  • baranek – symbol zwycięstwa życia nad śmiercią
  • jajka – znak odradzającego się życia
  • chleb – ciało Chrystusa
  • kiełbasa i wędlina – symbolizują dostatek, zdrowie i płodność
  • woda – znak przygotowania do nowego życia
  • sól – symbol oczyszczenia
  • ciasto – metafora umiejętności i doskonałości
  • chrzan – znak siły fizycznej i krzepy

Co jeszcze można włożyć do koszyka wielkanocnego?

Do koszyczka wielkanocnego możemy też włożyć ulubione przysmaki: owoce, słodycze takie jak czekoladowe jajka czy zajączki. Niektórzy święcą też masło (symbol dobrobytu) czy ocet (symbol łez wyrażający ciężki los synów Abrahama w Egipcie).

Koszyk wielkanocny – jak powinien wyglądać?

Koszyczek wielkanocny powinien być wiklinowy i wyścielony białą serwetką. Jego uchwyt można opleść białą koronką lub kolorową wstążką. Święconkę należy przyozdobić bukszpanem, który jest symbolem radości i nadziei na zmartwychwstanie.

www.dziennikzachodni.pl, foto: kuchnia.wp.pl

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register