Co włożyć do koszyczka wielkanocnego?
Co włożyć do święconki, czyli koszyczka wielkanocnego? Święcenie pokarmów jest ważnym wydarzeniem w kościele katolickim, wtedy też kościoły przeżywają prawdziwe oblężenie wiernych.
Chrześcijański zwyczaj święcenia pokarmów narodził się w VIII wieku. W Polsce zaczęto go praktykować dopiero w XIV wieku. Początkowo święcono wszystko, co miało znaleźć się na świątecznym stole – a było tego niemało. Dlatego księża błogosławili pokarmy, chodząc od dworu do dworu i odwiedzając gospodarstwa bogatych chłopów. Ponieważ zajmowało to dużo czasu, święcenie jedzenia przeniesiono do kościoła.
A co mamy w koszyczkach wielkanocnych?
Zawartość koszyka różni się nieco w zależności od rejonu Polski. Co powinno się jednak znaleźć w święconce?
- baranek – symbol zwycięstwa życia nad śmiercią
- jajka – znak odradzającego się życia
- chleb – ciało Chrystusa
- kiełbasa i wędlina – symbolizują dostatek, zdrowie i płodność
- woda – znak przygotowania do nowego życia
- sól – symbol oczyszczenia
- ciasto – metafora umiejętności i doskonałości
- chrzan – znak siły fizycznej i krzepy
Co jeszcze można włożyć do koszyka wielkanocnego?
Do koszyczka wielkanocnego możemy też włożyć ulubione przysmaki: owoce, słodycze takie jak czekoladowe jajka czy zajączki. Niektórzy święcą też masło (symbol dobrobytu) czy ocet (symbol łez wyrażający ciężki los synów Abrahama w Egipcie).
Koszyk wielkanocny – jak powinien wyglądać?
Koszyczek wielkanocny powinien być wiklinowy i wyścielony białą serwetką. Jego uchwyt można opleść białą koronką lub kolorową wstążką. Święconkę należy przyozdobić bukszpanem, który jest symbolem radości i nadziei na zmartwychwstanie.
www.dziennikzachodni.pl, foto: kuchnia.wp.pl
0 komentarzy