Wielkanocne jaja
Składniki:
Na 10-12 jajek, na które potrzeba 350-400 ml wywaru:
Bulion mięsny:
– 3-4 podudzia z kurczaka
– 1-2 marchewki
– 1 mała pietruszka
– 1 bardzo mały seler
– 1 cebula
– 3 liście laurowe
– 5-6 zieli angielskich
– 5-6 ziarenek pieprzu
– sól
– 10-12 jajek
– 5 łyżek kukurydzy
– ½ czerwonej papryki
– ½ żółtej papryki
– 5 łyżek groszku konserwowego
– 1-2 szt. gałązek kopru
– 3 łyżki żelatyny
Galaretki z kurczakiem w kształcie jajek będą się pięknie prezentowały na świątecznym stole. Zamiast kurczaka można użyć szynki lub łososia, ważne aby dodać kilka kolorowych akcentów w postaci warzyw. Założę się, że jajka galaretki znikną ze stołu szybciej niż tradycyjnie podane.
- Zaczynam od ugotowania bulionu: do garnka z wodą wkładam kurczaka, marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i cebulę, gotuje wywar ok. 40 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania przyprawiam go solą.
- Następnie w kostkę kroję ugotowaną w wywarze marchewkę, kurczaka na mniejsze kawałki, a czerwoną i żółtą paprykę w małą kostkę.
- Wywar przecedzam przez sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, chcę aby był klarowny. Do przecedzonego i jeszcze gorącego wywaru dodaję żelatynę, dokładnie ją rozpuszczam i zostawiam do przestudzenia.
- Teraz robię „foremki” na galaretki, w skorupce jajka robię nieduży otwór z szerszej strony jajka, zawartość przelewam do osobnej miseczki .
- Puste skorupki jajek sparzam wrzątkiem i na zewnątrz i w środku, małą łyżeczką wyjmuję ze skorupki błonkę , która się ścięła.
- Do tak przygotowanych „foremek” wkładam gałązkę koperku, kilka ziarenek kukurydzy, trochę papryki, kawałki kurczaka, znowu kolorowe papryki i groszek, mniej więcej do ¾ wysokości skorupki. Chodzi o to aby było miejsce na galaretkę i aby po obraniu były one kolorowe.
- Do napełnionych „foremek” ze skorupek jajek wlewam przestudzony wywar z żelatyną, jajka wstawiam do lodówki by galaretki stężały.
- Przed podaniem skorupki rozbijam łyżeczka ( najlepiej od strony otworu) i obieram galaretki ze skorupek.
- Galaretki wyglądają prześlicznie i są bardzo smaczne, polecam!
źródło text i foto: http://talerzpokus.tv
0 komentarzy