Wielkanocne jaja

Składniki:

Na 10-12 jajek, na które potrzeba 350-400 ml wywaru:

Bulion mięsny:

– 3-4 podudzia z kurczaka

– 1-2 marchewki

– 1 mała pietruszka

– 1 bardzo mały seler

– 1 cebula

– 3 liście laurowe

– 5-6 zieli angielskich

– 5-6 ziarenek pieprzu

– sól

– 10-12 jajek

– 5 łyżek kukurydzy

– ½ czerwonej papryki

– ½ żółtej papryki

– 5 łyżek groszku konserwowego

– 1-2 szt. gałązek kopru

– 3 łyżki żelatyny

Galaretki z kurczakiem w kształcie jajek będą się pięknie prezentowały na świątecznym stole. Zamiast kurczaka można użyć szynki lub łososia, ważne aby dodać kilka kolorowych akcentów w postaci warzyw. Założę się, że jajka galaretki znikną ze stołu szybciej niż tradycyjnie podane.

  1. Zaczynam od ugotowania bulionu: do garnka z wodą wkładam kurczaka, marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i cebulę, gotuje wywar ok. 40 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania przyprawiam go solą.
  2. Następnie w kostkę kroję ugotowaną w wywarze marchewkę, kurczaka na mniejsze kawałki, a czerwoną i żółtą paprykę w małą kostkę.
  3.   Wywar przecedzam przez sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, chcę aby był klarowny. Do przecedzonego i jeszcze gorącego wywaru dodaję żelatynę, dokładnie ją rozpuszczam i zostawiam do przestudzenia.
  4.   Teraz robię „foremki” na galaretki, w skorupce jajka robię nieduży otwór z szerszej strony jajka, zawartość przelewam do osobnej miseczki .
  5.   Puste skorupki jajek sparzam wrzątkiem i na zewnątrz i w środku, małą łyżeczką wyjmuję ze skorupki błonkę , która się ścięła.
  6. Do tak przygotowanych „foremek” wkładam gałązkę koperku, kilka ziarenek kukurydzy, trochę papryki, kawałki kurczaka, znowu kolorowe papryki i groszek, mniej więcej do ¾ wysokości skorupki. Chodzi o to aby było miejsce na galaretkę i aby po obraniu były one kolorowe.
  7. Do napełnionych „foremek” ze skorupek jajek wlewam przestudzony wywar z żelatyną, jajka wstawiam do lodówki by galaretki stężały.
  8. Przed podaniem skorupki rozbijam łyżeczka ( najlepiej od strony otworu) i obieram galaretki ze skorupek.
  9.  Galaretki wyglądają prześlicznie i są bardzo smaczne, polecam!

źródło text i foto: http://talerzpokus.tv

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register