Zamrażaj świeże zioła i ciesz się nimi dłużej

Nie znam żadnej metody przechowywania ziół, która mogłaby wiernie zachować smak i konsystencję całkowicie świeżych ziół, ale jeśli masz ich więcej niż możesz użyć, istnieją pewne metody, które będą działać lepiej niż inne.

Suszenie w kuchence mikrofalowej to świetna metoda, jeśli chcesz mieć suszone zioła pod ręką w spiżarni. Chcesz mieć coś, co bardziej przypomina świeże zioła do sosów, zup i gulaszu?

Jest rzeczą oczywistą, że konsystencja ziół ulegnie zmianie, gdy je zamrozisz – tworzenie się kryształków lodu w ich wnętrzu niszczy ściany komórkowe, przez co zioła stają się wiotkie po rozmrożeniu.

Metody zamrażania ziół

Posiekane, umieszczone w tacce na kostki lodu i zamrożone pod przykryciem wody. Przełóż do torebki z zamkiem błyskawicznym i przechowuj przez dwa tygodnie.

Zblanszuj krótko we wrzącej wodzie, ostudź, posiekaj, umieść w tacce na kostki lodu i zamroź pod przykryciem. Przełóż do torebki z zamkiem błyskawicznym i przechowuj przez dwa tygodnie.

Blanszowanie ziół może dezaktywować enzymy, co znacznie przyczynia się do zachowania smaku, ale co ważniejsze, wcześniejsze blanszowanie ziół oznacza, że można je zapakować w mniejszą objętość. Równoważna ilość ziół zajmuje mniej miejsca, a zatem szybciej się topi. przepisykulinarne24.pl

Najlepszy sposób na zamrożenie ziół: Zamroź je w oleju

Pokrycie posiekanych ziół neutralnym olejem i zamrożenie ich na stałe jest najlepszą metodą na utrzymanie świeżego smaku ziół przez długi czas. Aby to zrobić, umieść posiekane zioła w tacce na kostki lodu, a następnie uzupełnij dołki odrobiną neutralnego oleju, takiego jak rzepakowy lub lekka oliwa z oliwek. Jeśli masz dużo ziół, umieść całe liście w robocie kuchennym, dodaj kilka łyżek oleju i przetwarzaj, aż zostaną drobno posiekane. Przenieś tę mieszankę do pojemnika na kostki lodu i zamroź.

Po zamrożeniu (prawdopodobnie zajmie to całą noc), przenieś kostki do torebki z zamkiem błyskawicznym w celu długotrwałego przechowywania. Używaj kostek ziół wszędzie tam, gdzie dodajesz posiekane świeże zioła do gotowanego posiłku, np. w zupach, gulaszach lub sosach. Nawet bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki, kostka ziół na bazie oleju zmięknie i rozpuści się znacznie szybciej niż kostka lodu o podobnej wielkości.

W zamrażalniku przechowuj zioła na płasko

Oto kolejna szybka wskazówka: Zamiast używać tacek na kostki lodu, umieść posiekane zioła i olej w torebce z zamkiem błyskawicznym. Zamknij torebkę, pozostawiając około pół cala wolnej przestrzeni, a następnie ostrożnie wyciśnij nadmiar powietrza przed całkowitym zamknięciem torebki. Teraz umieść torebkę na dużym talerzu lub blasze do pieczenia, rozprowadzając mieszankę ziół na cienką, równą warstwę i umieść ją w zamrażarce do całkowitego zamrożenia. Zioła zamrożą się w krótkim czasie i są znacznie łatwiejsze w użyciu niż zamrożone kostki lodu. Po prostu odetnij tyle, ile potrzebujesz za pomocą noża.

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register