Chleb na zakwasie piwnym

Składniki
  • Zaczyn piwny:
  • 4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 100 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 250 ml jasnego piwa
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 250 ml letniej wody lub piwa
  • 1,5 łyżeczki soli
Przepis
  1. Piwo podgrzewamy w rondelku, aby było letnie. Wsypujemy mąkę razową i mieszamy, aby nie było grudek. Masę przekładamy do słoika z aktywnym zakwasem, mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 godzin.
  2. Bąbelkujący zaczyn łączymy z mąką i solą. wlewamy letnią wodę lub piwo i wyrabiamy ciasto przez kila minut. Zostawiamy w misie na godzinę.
  3. Po godzinę składamy ciasto i ponownie wkładamy do misy, przykrywamy na godzinę.
  4. Ciasto podsypujemy mąka, formujemy na kształt wiklinowego koszyka, który wykładamy ściereczką i posypujemy mąką. Uformowany chleb kładziemy złączeniem ku górze, przykrywamy na 2,5 h.
  5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do temperatury 200 stopni, na dnie wrzucamy kostki lodu, aby był naparowany. Ciasto przerzucamy na blachę, nacinamy i pieczemy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i dopiekamy jeszcze 25-27 minut.
  6. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.

źródło text i foto: http://smakowitychleb.pl/chleb-zakwasie-piwnym/

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register