Chleb na zakwasie piwnym

Składniki
- Zaczyn piwny:
- 4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
- 100 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 250 ml jasnego piwa
- Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 250 ml letniej wody lub piwa
- 1,5 łyżeczki soli
Przepis
- Piwo podgrzewamy w rondelku, aby było letnie. Wsypujemy mąkę razową i mieszamy, aby nie było grudek. Masę przekładamy do słoika z aktywnym zakwasem, mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 godzin.
- Bąbelkujący zaczyn łączymy z mąką i solą. wlewamy letnią wodę lub piwo i wyrabiamy ciasto przez kila minut. Zostawiamy w misie na godzinę.
- Po godzinę składamy ciasto i ponownie wkładamy do misy, przykrywamy na godzinę.
- Ciasto podsypujemy mąka, formujemy na kształt wiklinowego koszyka, który wykładamy ściereczką i posypujemy mąką. Uformowany chleb kładziemy złączeniem ku górze, przykrywamy na 2,5 h.
- Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do temperatury 200 stopni, na dnie wrzucamy kostki lodu, aby był naparowany. Ciasto przerzucamy na blachę, nacinamy i pieczemy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i dopiekamy jeszcze 25-27 minut.
- Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
źródło text i foto: http://smakowitychleb.pl/chleb-zakwasie-piwnym/
0 komentarzy