Ciasto snickers

Lista Składników
- ciasto:
- 7 jajek
- 100g mąki
- 150g cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- masa orzechowa:
- 700g masy krówkowej
- 300g niesolonych orzeszków ziemnych
- masa budyniowa:
- 3/4 l mleka
- 2 op budyniu
- 100g masła
Przepis krok po kroku
- Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę.
- Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, jak zrobią się białe, dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Łączymy wszystko delikatnie z ubitą pianą.
- Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180C na 30 min
- W szklance mleka rozprowadzamy budyń i ewentualnie cukier.
- Resztę mleka podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy rozprowadzony budyń, podgrzewamy stale mieszając aż wszystko zgęstnieje, studzimy.
- Masę krówkową lekko podgrzewamy i łączymy z orzeszkami ziemnymi.
- Przestudzony biszkopt dzielimy na pół, jedną cześć ukladamy w formie, nakładamy krem budyniowy, przykrywamy drugą połową i nakładamy masę krówkową.
- Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Wskazówki i porady
- Jajka najlepiej wyjąć parę godzin wcześniej z lodówki.
- Krem najlepiej studzić w temperaturze pokojowej.
źródło: www.videkuchnia.pl
0 komentarzy