Schab duszony z warzywami
Lista Składników
- 1kg schabu b/k
- 400g pokrojonego kabaczka lub cukinii
- 400g marchewki pokrojonej w półtalarki
- 200ml piwa lub bulionu
- 2-3 cebule pokrojone w półtalerki
- 2 papryki pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 200g boczku wędzonego w plasterkach
- tymianek
- majeranek
- papryka
- sól i pieprz
Przepis krok po kroku
- Schab kroimy na 2cm porcje i lekko rozbijamy.
- Nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem, smarujemy musztardą.
- Na spód brytfanny wykładamy plastry boczku, kabaczek, pomidor, zioła i przyprawwy, schab, marchewkę, cebulę, obkładamy boczkiem, zalewamy bulionem, przykrywamy.
- Dusimy 2 h w piekarniku rozgrzanym na 160C.
Wskazówki i porady
- W podobny sposób mozemy przygotować, karkówkę czy lopatkę wieprzową.
źródło:www.videkuchnia.pl
0 komentarzy