Schab duszony z warzywami

Lista Składników

  • 1kg schabu b/k
  • 400g pokrojonego kabaczka lub cukinii
  • 400g marchewki pokrojonej w półtalarki
  • 200ml piwa lub bulionu
  • 2-3 cebule pokrojone w półtalerki
  • 2 papryki pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g boczku wędzonego w plasterkach
  • tymianek
  • majeranek
  • papryka
  • sól i pieprz

Przepis krok po kroku

  • Schab kroimy na 2cm porcje i lekko rozbijamy.
  • Nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem, smarujemy musztardą.
  • Na spód brytfanny wykładamy plastry boczku, kabaczek, pomidor, zioła i przyprawwy, schab, marchewkę, cebulę, obkładamy boczkiem, zalewamy bulionem, przykrywamy.
  • Dusimy 2 h w piekarniku rozgrzanym na 160C.

Wskazówki i porady

  • W podobny sposób mozemy przygotować, karkówkę czy lopatkę wieprzową.

źródło:www.videkuchnia.pl

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register