Roladki naleśnikowe
Lista Składników
- ciasto na naleśniki:
- 150 g mąki;
- 2 jajka;
- 250 ml mleka;
- szczypta soli;
- woda gazowana
- masło lub olej do smażenia
- farsz:
- 300g serka ricotta
- 50g szpinaku
- 80g startego prmezanu
- 1 mały bakłażan
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- sól i pieprz
- sos:
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- 1 łyżeczka cukru
- bazylia oregano
- sól i pieprz
- ser do posypania
Przepis krok po kroku
- Miksujemy wszystkie sakładniki ciasta, odstawiamy na 20 minut i smażymy naleśniki.
- Bakłażan, paprykę i cukinię kroimy w plastry, polewamy oliwą i wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego na 180C, studzimy i kroimy w kostkę.
- Do serka ricotta dodajemy posiekany szpinak,parmezan, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy.
- Naleśniki wykładamy na sciereczce, tak aby uzyskać jednolitą powierzchnię, smarujemy masą serową, pokrywamy warzywami i dokładnie bardzo ściśle zawijamy, kroimy na talarki.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy serem i pieczemy w temp 180C 20 minut.Czosnek i cebulę szklimy na patelni, dodajemy pomidory i gotujemy 15 minut na małym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem, cukrem, dodajemy zioła i gotowe.
Wskazówki i porady
- Do sera możemy dodać kawałki wędzonego boczku, papryczki chilli itp.
źródło: videokuchnia.pl
0 komentarzy