Tarta z truskawakami
Tarta z ricottą i truskawkami jest pysznym, letnim deserem, który jest prosty i szybki do wykonania. Tartę należy przygotować w specjalnej formie, z ryflowanymi brzegami, które nadają jej oryginalny kształt ale też korzystnie wpływają na smak.
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- szczypta soli
Dodatkowo
- 0,5 kg truskawek
- 4 łyżki galaretki truskawkowej
Krem
- 250 g ricotty
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
Krok 1 – przesiewamy mąkę, cukier, sól
Wsypujemy mąkę do przesiewacza, dodajemy cukier puder oraz szczyptę soli. Całość przesiewamy do miski aby pozbyć się ewentualnych grudek.
Krok 2 – dodajemy jajko, masło
Do przesianej mąki z cukrem i solą, wbijamy jajko oraz dodajemy kawałek masła, krojąc je na kilka plasterków aby łatwiej się wyrabiało ciasto.
Krok 3 – wyrabiamy ciasto
Po dodaniu wszystkich składników, dokładnie je mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrabiamy do momentu uzyskana jednolitej, gęstej konsystencji. Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i wkładamy na godzinę do lodówki.
Krok 4 – robimy galaretkę
Do gorącej wody, wsypujemy zawartość opakowania galaretki truskawkowej i dokładnie mieszamy aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Krok 5 – wałkujemy ciasto
Wsypujemy mąkę na stół lub stolnicę – bardzo wygodna jest stolnica silikonowa. Wałkujemy ciasto na odpowiednią grubość, powinno być dość cienkie.
Krok 6 – przenosimy ciasto na tartę, formujemy
Po rozwałkowaniu, przenosimy ciasta na tartę. Najpierw jednak formę należy natłuścić, masłem, margaryną lub oliwą. Przenosimy ciasto, najłatwiej nawinąć je na wałek i rozwinąć. Następnie należy ciasto uformować do kształtu formy.
Krok 7 – nakłuwamy ciasto
Po uformowaniu ciasta w formie, nakłuwamy je widelcem, tworząc tym samym niewielkie dziurki, rodzaj perforacji na całej powierzchni.
Krok 8 -wkładamy do piekarnika
Odpowiednio przygotowane ciasto, tj. uformowane i ponakłuwane widelcem, wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 160 °C na ok. 25 minut.
Krok 9 – miksujemy serek ricotta z cukrem pudrem
Do miski, w której będziemy miksować wrzucamy serek ricotta. Przesiewamy cukier puder aby pozbyć się ewentualnych grudek i zaczynamy miksować do momentu uzyskania konsystencji kremu.
Krok 10 – nakładamy krem na ciasto
Gotowy krem z serka ricotta i cukru pudru, nakładamy na upieczone ciasto. Należy go rozsmarować po całej powierzchni ciasta i wyrównać.
Krok 11 – układamy truskawki
Kroimy truskawki na cienkie pasterki i układamy je na kremie z serka ricotta i cukru pudru. Sposób układania jest dowolny, w naszym przypadku, postanowiliśmy ułożyć truskawki w formie kwiatka, dzięki czemu tarta prezentuje się wyjątkowo ładnie.
Krok 12 – smarujemy galaretką truskawki
Ułożone na kremie truskawki, smarujemy przygotowaną wcześniej galaretką. Musi mieć konsystencję płynną. Najlepiej smarować specjalnym pędzelkiem, np. silikonowym. Posmarowane truskawki nawet na drugi dzień zachowają świeży i estetyczny wygląd.
źródło: http://www.smaczne-przepisy.tv
0 komentarzy