Zupa pieczarkowa z czosnkiem
Lista Składników
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- posiekana
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 jabłko
- obrane i posiekane
- 1 l bulionu
- natka pietruszki i tymianek
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- kilka kromek pieczywa na grzanki
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i cebulę smażymy 3 minuty.
- Dodajemy jabłko oraz połowę pieczarek i dusimy na średnim ogniu około 10 minut.
- Zalewamy bulionem i gotujemy 25 minut.
- Resztę pieczarek rumienimy na rozgrzanym maśle.
- Chleb kroimy w kostkę nasączamy oliwą z czosnkiem i rumienimy w nagrzanym na 200C piekarniku.
- Zupę miksujemy za pomocą blendera, dodajemy pieczarki, musztardę i smietankę, doprawiamy wedle uznania
źródło: www.videokuchnia.pl
0 komentarzy