Jak wybrać serwis obiadowy?

Odpowiednio dobrana zastawa stołowa to podstawa – zarówno, jeśli chodzi o codzienne spożywanie posiłków, jak i o aranżację stołu na wyjątkowe okazje. Ładne talerze i dodatki zapewnią przygotowywanym daniom odpowiednią ekspozycję i sprawią, że jedzenie stanie się jeszcze bardziej apetyczne. A jak wybrać odpowiedni serwis obiadowy i na jakie aspekty zwrócić uwagę? Oto kilka wskazówek, które pozwolą podjąć właściwą decyzję.

Po pierwsze: jak duży zestaw?
Oczywistym jest, że serwisy obiadowe kupuje się w zestawach. Pasujące do siebie elementy pozwolą stworzyć ładną aranżację na każdym stole, dodając śniadaniu, obiadowi czy kolacji finezji. Powiedzieć „zestaw” jednak to za mało, bo w sklepach znaleźć można komplety o różnorodnej ilości elementów.

Jak wybrać?
• Zestaw dla 6-ciu osób – to dobry pomysł dla małych, nie większych niż 4 – osobowe rodzin, które rzadko przyjmują dużą ilość gości. Taka ilość jest optymalna do używania na co dzień,
• Zestaw dla 12 – tu osób – jest rozwiązaniem idealnym dla rodzin większych, który sprawdzi się również podczas domowych przyjęć,
• Zestaw dla 24-ech osób – to naprawdę duża kolekcja, która przyda się tym, którzy często urządzają duże domowe przyjęcia i chcą mieć pewność, że nigdy nie zabraknie im odpowiedniego talerza.
Wybór zależy od indywidualnych preferencji. Rozwiązaniem najczęściej wybieranym jednak są zestawy 12-sobowe.

zastawa2

Po drugie: porcelana, ceramika czy coś innego?
Dziś najmodniejszymi i najczęściej wybieranymi materiałami, jak chodzi o serwisy obiadowe są oczywiście porcelana oraz ceramika. Mnóstwo wzorów, kolorów oraz kształtów pozwala każdemu dobrać talerze do swoich preferencji estetycznych. Czym różnią się między sobą? Zasadniczo, porcelana jest zazwyczaj nieco cieńsza i delikatniejsza – przez co elegancka i stylowa, ceramika zaś – często jest zdobiona ręcznie, grubsza niż porcelana, a przy tym bardziej rustykalna. Nie oznacza to jednak, że nie jest możliwe znalezienie porcelany w nowoczesnym stylu czy ceramiki, która zaprezentuje się subtelnie. Jeżeli zaś chodzi o cenę – różnice są niewielkie. Jeszcze paręnaście lat temu modne były również szklane zestawy obiadowe. Dziś jednak odchodzi się od nich z uwag na fakt, że z ich pomocą trudno wyeksponować potrawę i stworzyć stylową aranżację.

zastawa4

Po trzecie: klasycznie czy odważnie?
Ilość wzorów serwisów obiadowych, które oferują polscy i zagraniczni producenci jest niezliczona. Możemy je jednak z łatwością podzielić na dwie kategorię – tę klasyczną i nowoczesną. Wzory klasyczne doskonale sprawdzą się wszędzie tam, gdzie szukamy elegancji i stylu. Jeżeli lubimy tradycyjne zastawy stołowe, postawmy na klasyczną białą porcelanę z delikatnymi zdobieniami, o standardowym, okrągłym kształcie. Taki serwis obiadowy będzie wyglądał dobrze nawet podczas najbardziej uroczystego obiadu i kolacji. Wzory nowoczesne – na przykład: talerze o geometrycznych kształtach, zdecydowane i intensywne barwy czy intensywne wzory to coś dla tych, którzy cenią sobie nowoczesność i dynamikę. Nowoczesny serwis w połączeniu z urządzonym designersko salonem sprawią, że spożywanie nawet najzwyklejszych posiłków stanie się niezwykłą przygodą.

zastawa1

Po czwarte: łatwość uzupełniania braków
Nie da się ukryć, że talerze mają to do siebie, że od czasu do czasu się tłuką. A to, nawet, jeżeli posiadamy duży komplet, może być problemem. Dlatego też, dobrym pomysłem jest kupowanie serwisów znanych i sprawdzonych marek – takich, które zajmują się ich seryjną produkcja. Zazwyczaj bowiem, wytwórca (jak i sklepy z wyposażeniem dla domu), zaoferują nam możliwość dokupienia pojedynczych talerzy, czy uzupełnienia kolekcji o dodatkowe akcesoria – np. wazy, sosjerki, czy talerze na przystawki i tego typu elementy. A to sprawi, że nasz serwis będzie przez lata dobrze się prezentował nawet przy intensywnym użytkowaniu.

zastawa3

Po piąte: jakość ważniejsza od ceny
To, że cena serwisu obiadowego jest rzeczą ważną nie ulega najmniejszym nawet wątpliwościom. Warto jednak pamiętać o tym, że skuszenie się na najtańszą propozycję w sklepie nie zawsze jest dobrą decyzją. Mówiąc najprościej – bardzo niska cena zazwyczaj oznacza również niską jakość. A serwis obiadowy z założenia powinien przetrwać co najmniej przez kilka lat. Chcąc więc uniknąć pękających pod wpływem ciepła talerzy, szybko schodzącej z nich farby, wyszczerbień i innych tego typu problemów, warto zainwestować nieco więcej. W dłuższej perspektywie czasu – ta decyzja będzie najrozsądniejsza.

źródło: domiogrod.zumi.pl, foto: pixabay.com

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register