Pamiętacie zeszłoroczną akcję wycofania ze szkolnych sklepików „śmieciowej żywności”? Skończyło to sprzedaż produktów, które zawierały cukier i wycofano ze sprzedaży bułki drożdżowe i pączki, co wzbudziło u dzieci i rodziców sprzeciw.
Obecnie Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej opracowała przepis na drożdżówkę, która będzie mogła trafić do szkół. Teraz w sprawie receptury musi się wypowiedzieć Główny Inspektor Sanitarny. Czekamy zatem na zatwierdzenie przepisu na radziwiłówkę.
Receptura ma być znana w połowie kwietnia. Będzie ją mogła produkować każda firma, która zgłosi się po recepturę i pozytywnie przejdzie weryfikację stowarzyszenia. Organizacja zgłosiła do urzędu patentowego znak „Produkt Prozdrowotny RPŻP”, bo w swoich planach ma przeciwdziałanie skutkom fatalnego sposobu odżywiania się Polaków.
Na pierwszy ogień pracy Rady idzie zagadnienie poprawy zaopatrzenia sklepików w szkołach w żywność tak, aby była zdrowa i smaczna. Pierwszym krokiem w tym kierunku jest drożdżówka radziwiłłówka. W dalszej kolejności eksperci od zdrowego żywienia chcą zająć się obecnością w szkolnych sklepikach napojów słodzonych.
Poprzednia ekipa ministerstwa zdrowia zdecydowała o usunięciu drożdżówek ze sprzedaży w szkolnych sklepikach. Nowy minister zdecydował jednak o powrocie ciastek do sprzedaży, ale pod warunkiem, że ulegnie zmianie ich receptura. Chodzi m.in. o to, by cukier w produktach sprzedawanych w szkolnych sklepikach można było zastąpić owocowym farszem z winogron.
Czekamy zatem na nową drożdżówkę! Radziwiłówkę!
źródło: rynekaptek.pl, foto:pixabay.com