Sałatka z szynką
Składniki:
- Kapusta pekińska 2 średnie liście
- Papryka czerwona ¼ średniej sztuki
- Papryka żółta ¼ średniej sztuki
- Szynka 1 plasterek grubości ok. 0,5 cm
- Szczypior 4-5 łodyżek
- Jogurt naturalny 3-4 łyżki
- Czosnek ½ małego ząbka
- Sól do smaku
Przygotowanie:
1. Liście kapusty pekińskiej (bez białej części) drobno szatkuje i wkładam na dno szklanki.
2. Czerwoną paprykę kroję w małą kostkę, układam na kapuście, tak samo kroję szynkę i kładę jej warstwę na papryce, pomarańczową paprykę też drobno kroję i układam na szynce.
3. Do jogurtu dodaję trochę czosnku i doprawiam solą do smaku, kładę go na papryce.
4. Ostatnia warstwa to drobno poszatkowany szczypior dymki lub szczypiorek.
czas przygotowania: 15 minut
Warstwowa sałatka z warzywami i szynką jest bardzo prosta w przygotowaniu, świetnie smakuje i bardzo fajnie wygląda na stole, zwłaszcza jeśli poda się ją np. w szklaneczkach. Smacznego!
źródło: http://talerzpokus.tv
0 komentarzy