Wątróbki podpalane
Wątróbki drobiowe zapalone wódką żołądkową gorzką,podane ze smażonymi jabłkami i marmoladą cebulową.
Lista Składników
- 2 bakłażany(ok 800g)
- 1 marchewka
- 2-3 posiekane łodygi selera naciowego
- 1 posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250ml śmietanki 18%
- 80g startego pecorino lub parmezanu
- 500g mięsa mielonego woł-wieprz
- 300g ugotowanego ryżu
- 150g tartego sera cheddar
- 1 szklanka bulionu
- 3 łyzki koncentratu pomidorowego
- 1/2 pęczka bazylii
- sól i pieprz
Przepis krok po kroku
- Pokrojona cebule smażymy na oleju do miękkości.
- Po około 10 minutach dodajemy ocet i brązowy cukier, mieszamy.
- Jabłka pozbawione gniazd nasiennych, kroimy w plastry, smażymy na masle po 3 minuty z każdej strony.
- Wątróbki obsmażamy na oleju, polewamy alkoholem, potpalamy, czekamy aż sie wypali.
- Podajemy na jabłkach, z karmelizowaną cebulką.
Wskazówki i porady
- Możemy użyć innego alkoholu np krupnik, będzie bardzo dobry.
źródło: videokuchnia.pl
0 komentarzy