Wątróbki podpalane

Wątróbki drobiowe zapalone wódką żołądkową gorzką,podane ze smażonymi jabłkami i marmoladą cebulową.

Lista Składników

  • 2 bakłażany(ok 800g)
  • 1 marchewka
  • 2-3 posiekane łodygi selera naciowego
  • 1 posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250ml śmietanki 18%
  • 80g startego pecorino lub parmezanu
  • 500g mięsa mielonego woł-wieprz
  • 300g ugotowanego ryżu
  • 150g tartego sera cheddar
  • 1 szklanka bulionu
  • 3 łyzki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 pęczka bazylii
  • sól i pieprz

Przepis krok po kroku

  • Pokrojona cebule smażymy na oleju do miękkości.
  • Po około 10 minutach dodajemy ocet i brązowy cukier, mieszamy.
  • Jabłka pozbawione gniazd nasiennych, kroimy w plastry, smażymy na masle po 3 minuty z każdej strony.
  • Wątróbki obsmażamy na oleju, polewamy alkoholem, potpalamy, czekamy aż sie wypali.
  • Podajemy na jabłkach, z karmelizowaną cebulką.

Wskazówki i porady

  • Możemy użyć innego alkoholu np krupnik, będzie bardzo dobry.

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register