Bazylia dobra na wszystko
Lubicie kuchnie włoską?Większość ludzi wprost przepada za włoskimi smakołykami. Potrawy z Italii są oryginalne, a zarazem bardzo proste. Na czym polega tajemnica kulinarna Włochów? Czym tak niezaprzeczalnie podbili serca nie tylko Europejczyków? Myślę, że oprócz nieskomplikowanej receptury, dużym atutem włoskich potraw są przyprawy. Dziś kilka słów o bazylii.
Właściwości bazylii
Fachowo nazywa się bazylia pospolita. Zwyczajowo jednak ma bardziej wdzięczne nazwy – bazylia wonna, bazylek ogrodowy, bazylijka zwyczajna, bazyliszka polska. Pochodzi prawdopodobnie z tropikalnej strefy Afryki, ale obecnie nie rośnie już naturalnie tylko w formie uprawy. Dużym eksporterem bazylii jest Ameryka Południowa i Azja. W Europie bazylia pojawiła się wraz z odkryciami geograficznymi. Oprócz walorów smakowych, ceniona jest jako roślina lecznicza – zawiera olejek eteryczny, który ma bardzo silny, korzenno-kwiatowy zapach i lekko żółtawą barwę. W jego skład wchodzą witaminy, sole mineralne, tłusty olej i substancje gorzkie. Działa leczniczo także na ludzki organizm, w szczególności na układ pokarmowy, gdyż poprawia trawienie, stymuluje produkcję soku żołądkowego i usprawnia przyswajanie pokarmu. Dlatego też bazylia stosowana jest w medycynie ludowej przy zaburzeniach układu pokarmowego, czy przy niedoborze soków trawiennych. Dodatkowo, wykazuje działanie przeciwskurczowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wielu specjalistów twierdzi, że spożywanie bazylii, podobnie jak melisy, ma korzystny wpływ na samopoczucie człowieka, dodaje mu sił i poprawia nastrój, a więc stanowi skuteczną pomoc w zapobieganiu depresji. Nic dziwnego, że Włosi to taki pogodny naród!
Bazylię najlepiej dodawać do sałatek, zup, duszonych warzyw oraz twarożku. Można oczywiście marynować nią mięsa. Jest niezastąpionym składnikiem wszystkich włoskich dań i świetnie komponuje się z makaronem czy pomidorami. Jest głównym ziołem w pesto.
Istnieje kilka ciekawostek, o których warto wiedzieć. Olejek eteryczny z bazylii używany jest w przemyśle perfumeryjnym do wyrobu perfum i mydła. W przemyśle spożywczym natomiast wykorzystywana jest do wyrobu konserw. W przemyśle spirytusowym z kolei stosuje się ją do wyrobu likierów. Oczywiście do dziś bazylię traktuje się jako roślinę ozdobną. Ale największą ciekawostką jest fakt, że odstrasza owady! Możesz ją hodować nawet w doniczce. Nie sprawia kłopotu w utrzymaniu, bo wystarczy ją umiarkowanie podlewać, zapewnić dostęp do światła słonecznego i osłaniać przed wiatrem. Najlepsze zatem jest kuchenne okno!
Bazylia jako dodatek do potraw
Smaczna pizza, pyszne spaghetti, pesto czy inna włoska pasta zawsze mają bazylię. Dzięki temu potrawy nabierają charakteru. A może tak zawirować włoską kuchnią i trochę pozmieniać zasady – na przykład szczypta bazylii w tle?
Lubisz własnej roboty masełko? A masełko ziołowe? Spróbuj połączyć te najbardziej powszechne włoskie składniki w jednolitą masę: zioła prowansalskie,czosnek i oczywiście bazylia. Posmaruj chleb i sprawdź, jak to smakuje!
Gustujesz w sławnej sałatce caprese? Istnieje kilka jej wariantów, ale może pomyśl, co najbardziej odpowiadałoby tobie. Spróbuj czegoś innego – słodkie mango w miejsce pomidorów i posypka ze świeżo posiekanej bazylii!
Jeśli bawisz się różnymi składnikami do kanapek czy tostów, to może wypróbuj grzanki z pomidorami, miodem i bazylią. Brzmi ciekawie?
Jeśli masz ochotę na lekką, letnią sałatkę, może spróbujesz połączenia słodkich ziemniaczków z pomidorami, brzoskwiniami oraz świeżą bazylią?
W ramach czegoś, co mogłoby ugasić pragnienie, też mamy propozycję. Jeśli lubisz jagody, truskawki, miętę i bazylię, dlaczego tego nie połączyć? Ten odświeżający, słodki koktajl z pewnością ci zasmakuje!
Tak naprawdę bazylię można dodać dosłownie do wszystkiego. Liście bazylii są również świetną ozdobą. Wystarczy tylko pomyśleć i nie bać się odważnych połączeń!
źródło: jejswiat.pl, foto:pixabay.com
0 komentarzy