Kinder czekolada rakotwórcza?

Niemiecka organizacja Foodwatch ostrzega przed popularnym, kierowanym głównie do dzieci smakołykiem – Kinder czekoladą. Wykryła ona bowiem, że produkowany przez Ferrero słodycz zawiera węglowodory aromatyczne (MOAH), które mają właściwości mutagenne i mogą prowadzić do raka.

Foodwatch przetestować miało 20 różnych produktów i w trzech spośród nich dopatrzyło się niebezpiecznych poziomów tych związków. Dlatego też organizacja ta domaga się by ze sklepowych półek znikły produkty: Kinder Riegel (czyli właśnie popularna Kinder czekolada), Fioretto Nougat Minis (sprzedawane pod marką Lindt) i batony Sun Rice Classic Schoko-Happen.

Foodwatch twierdzi, że próbowało najpierw załatwić sprawę polubownie, informując o tym producenta i dając mu szansę na wyjście z twarzą – czyli samodzielne wycofanie potencjalnie szkodliwych produktów z rynku, ale spotkało się to z odmową, dlatego sprawa została nagłośniona.

Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności mineralne oleje zawierające węglowodory aromatyczne (MOAH) mają działanie mutagenne i rakotwórcze.

Niemieckie Stowarzyszenie Cukierników (Bundesverband der Deutschen Süßwarenindustrie) wydało oświadczenie, że MOAH w ilościach jakie udało się znaleźć Foodwatch mogą być bezpiecznie spożywane przez ludzi.

Źródło: geekweek.pl/The Independent, Zdj.: By A. Kniesel [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register