Pierogi z nutką fantazji

Ruskie, z owocami czy klasyczne wigilijne z kapustą i grzybami. Polacy stworzyli wiele kombinacji tradycyjnych pierogów, ale czy to oznacza, że nie można spróbować czegoś nowego? No bo czy wy też macie czasem wrażenie, że spróbowaliście już każdej możliwej kombinacji tego dania?

Ograniczona zawartość lodówki zmusza do pobudzenia swoich pokładów kreatywności. I tak oto powstały one!

Pierogi z cukinią i fetą

Składniki na ciasto (porcja na ok. 50 pierogów):

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • pół dużej cukinii
  • pół kostki fety
  • sól
  • pieprz do smaku

Składniki na sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany (12%)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta Vegety

 

Opcjonalnie boczek lub szynka parmeńska i bazylia do dekoracji.

Processed with VSCOcam with c1 preset
Processed with VSCOcam with c1 preset

 

Najlepiej zacząć od przygotowania sosu czosnkowego, aby nabrał on tzw. mocy urzędowej.

W miseczce mieszamy majonez z jogurtem. Czosnek obieramy i drobno kroimy (nie przeciskamy przez praskę), posypujemy Vegetą i rozgniatamy na desce bokiem noża. Wszystko łączymy razem i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Kolejno zabieramy się za przygotowanie farszu, ponieważ cukinia potrzebuje trochę czasu, aby puścić wodę. Myjemy ją, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Solimy minimalnie (feta i tak będzie już słona) i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie w rękach wyciskamy z niej nadmiar wody, dodajemy drobno pokruszoną fetę i pieprz.

Do przesianej mąki dodajemy oliwę, żółtko (nada naszym pierogom ładnego koloru), sól a następnie stopniowo dodajemy wodę, zagniatając ciasto. Dzięki jej temperaturze nasze ciasto stanie się elastyczne, a pierogi po ugotowaniu będą bardzo delikatne. Po zagnieceniu ciasta zabieramy się za lepienie, sposobów jest wiele. Jedni rozwałkowują ciasto na płasko i wycinają okręgi ze szklanki, inni używają foremek. Ja dzielę pierogi na kopytka, a następnie każde pojedynczo rozwałkowuję. Dzięki temu mam pełną kontrolę nad grubością ciasta. ‘

Nakładam farsz, zalepiam i układam na posypanym mąką blacie.

pierogi z feta1

Gotuję w wodzie z łyżką oliwy. Pierogi wrzucam na zagotowaną wodę i wyjmuję, kiedy wypłyną.

Podaję z przesmażoną szynką parmeńską i sosem czosnkowym.

Et voilà! Nowa osłona pierogów gotowa!

 

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register