Funkcjonalny czajnik kuchenny. Czym powinien się cechować?

Czajnik jest niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni. Można dobrać go do każdego stylu kuchni, pasuje tak samo do nowoczesnych wnętrz, ale również do vintage. Jak wybrać najlepszy czajnik kuchenny? Jakie cechy charakterystyczne powinien posiadać, by być najbardziej funkcjonalny?

Oto odpowiedzi na te pytania:

Jak wybrać najlepszy czajnik kuchenny?

Czajnik ma jedno główne zadanie, ma doprowadzić wodę do stanu wrzenia. Przydaje się, gdy chcemy zaparzyć herbatę lub kawę. Rozpoczynając poszukiwania trzeba zastanowić się jakiego czajnika szukamy. Czy ma to być czajnik elektryczny czy na kuchenki gazowe lub indukcyjne. Każdy z nich ma swoje cechy i nie da się ich używać zamiennie.

Jaki powinien być czajnik kuchenny elektryczny?

Przede wszystkim powinien mieć wygodny uchwyt i dzióbek, by łatwo nalewać z niego wodę do kubków. Dobrze, jeśli ma pokrywkę, dzięki której łatwo wlać zimną wodę do środka prosto z kranu.

Należy zastanowić się ilu osobom ma służyć czajnik elektryczny, dla jednej osoby wystarczy taki o małej pojemności, nawet do 0,5 litra, ale duża rodzina będzie potrzebowała większego sprzętu nawet do 2 litrów.

Grzałka jest najważniejszym elementem. Czajniki elektryczne mogą być wyposażone w grzałkę spiralną, na której niestety osadza się dużo kamienia. Alternatywą może być grzałka płytkowa, która jest osadzona na dnie i jej nie widać. Kamień na niej się nie osadza, ale emituje większy hałas. Modele płytkowe potrzebują trochę więcej mocy niż grzałkowe, przez co pobierają więcej prądu.

Cechy funkcjonalnego czajnika

Oprócz tego, że powinien szybko gotować wodę może także posiadać bardzo przydatne funkcje. Nie każdy napój parzy się dokładnie w 100% Celsjusza. Niektóre herbaty potrzebują konkretnej temperatury jak na przykład 70 stopni. To ważne szczególnie dla smakoszy. Idąc za potrzebami konsumentów producenci wymyślili czajniki z regulacją temperatury od 50 do 100 stopni. Ta funkcja jest także niezwykle użyteczna dla rodziców małych dzieci.

Jak czyścić czajnik kuchenny?

Czajniki elektryczne łatwo wyczyścić domowymi sposobami. Należy je regularnie odkamieniać. Przy twardej wodzie osad wewnątrz czajnika powstaje szybko, należy z nim skutecznie walczyć, ponieważ czajnik może ulec uszkodzeniu, a woda będzie gotowała się o wiele dłużej. Ocet jest najlepszym i najszybszym sposobem rozpuszczania kamienia w wodzie. Jest tanim sposobem na przedłużenie życia czajnika kuchennego. Pozostawia po sobie bardzo mocny zapach, jednak po chwili wietrzeje pozostawiając czyściutki czajnik.

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register