Dlaczego warto pić kakao?

KAKAO – właściwości i wartości odżywcze

Kakao jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które zapobiegają wielu chorobom, jak również substancji, które uspokajają, poprawiają humor i zwiększają popęd seksualny.

Kakao może wydłużyć życie?

Badacze z Harvard Medical School na czele z profesorem Normanem Hollenbergiem stwierdzili, że plemienie Kuna z Panamy , którego członkowie spożywają 40 filiżanek kakao tygodniowo, rzadko chorują i żyją znacznie dłużej niż inni mieszkańcy Panamy. Zdaniem ekspertów zawdzięczają to flawonoidom występującym w kakao. Na długowieczność plemienia Kuna mają wpływ także czynniki genetyczne i środowiskowe, ale naukowcy są pewni, że to dzięki kakao są odporniejsi na cztery z pięciu najpowszechniejszych schorzeń cywilizacji zachodnich – wylew, choroby serca, rak i cukrzyca.

 

Wartości odżywcze kakao (w 100 g/jednej łyżce stołowej – 5,4 g )

 

Wartość energetyczna – 228/12 kcal

Białko ogółem – 19.60/1.06 g

Tłuszcz – 13.70/0.74 g

Węglowodany – 57.90 g/3.13 (w tym cukry proste 1.75/0.09)

Błonnik – 37.0/2.0 g

 

Witaminy:

Tiamina – 0.078/0.004 mg

Ryboflawina – 0.241/0.013 mg

Niacyna – 2.185/0.118 mg

Witamina B6  – 0.118/0.006 mg

Kwas foliowy –  32/2 µg

Witamina K – 2.5/0.1 µg

Witamina E – 0.10/0.01 mg

 

Minerały:

Wapń – 128/7 mg

Żelazo – 13.86/0.75 mg

Magnez – 499/27 mg

Fosfor – 734/40 mg

Potas – 1524/82 mg

Sód – 21/1 mg

Cynk – 6.81/0.37 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone – 8.070/0.436 g

jednonienasycone – 4.570/0.247 g   

wielonienasycone – 0.440/0.024 g

Kofeina – 230/12 mg

 

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

 

Właściwości zdrowotne:

  • Kakao poprawia pamięć
  • Kakao może zapobiec chorobom układu krążenia
  • Kakao łagodzi stres
  • Kakao poprawia nastrój
  • Kakao przeciwdziała kamicy nerkowej
  • Kakao pomaga w leczeniu uporczywego kaszlu
  • Kakao afrodyzjakiem – dzięki działaniu antystresowemu i poprawiającemu nastrój

 

Kakao – zastosowanie w kosmetyce

W kakao znajduje się witamina E, czyli witamina młodości. Występujące w kakao  flawonoidy opóźniają starzenie się i neutralizują działanie wolnych rodników. Działa również ujędrniająco, wyszczuplająco i oczyszczająco. Dzięki temu jest składnikiem wielu kremów i balsamów przeznaczonych m.in. do cery starzejącej się czy do walki z cellulitem.

 

Kakao powinny unikać osoby zmagające się ze zgagą. Stosowane w nadmiernych ilościach może być przyczyną zaparć.

 

Źródło : www.poradnikzdrowie.pl

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register