Groźna choroba nadal obecna na Warmii i Mazurach
Jak poinformował Wojewódzki Lekarz Weterynarii Ludwik Bartoszewicz, 26 i 27 lipca 2018 r. krajowe laboratorium referencyjne ds. ASF, tj. Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, potwierdziło wystąpienie ognisk afrykańskiego pomoru świń w województwie warmińsko-mazurskim.
Miało to miejsce w gospodarstwach w miejscowości Wilczyny i Kosakowo, w którym utrzymywano 10 i 4 świnie, położonych w gminie Srokowo, w powiecie kętrzyńskim oraz w gospodarstwie w miejscowości Smolanka gm. Sępopol w powiecie bartoszyckim, w którym utrzymywano 1131 świń. Gospodarstwa te są położone na obszarze ochronnym (żółtym) – określonym w części I załącznika do decyzji KE 2014/709/UE. Zgodnie z informacjami zawartymi na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii, oprócz ww. na obszarze Polski stwierdzono 172 ogniska ASF.
27 lipca, w Warmińsko-Mazurskim Urzędzie Wojewódzkim, pod przewodnictwem wojewody Artura Chojeckiego, odbyło się posiedzenie Zespołu Zarządzania Kryzysowego. Ustalono kolejność procedur, jakie muszą być wdrożone w gospodarstwach, w którym wykryto ASF, jak również na terenie obejmującym trzy gminy w promieniu 10 km od tych gospodarstw. Ogniska będą likwidowane siłami Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej w Kętrzynie, Węgorzewie i Bartoszycach przy współudziale pracowników z innych inspektoratów weterynarii. W ciągu najbliższych dni przeprowadzona zostanie perlustracja gospodarstw w promieniu 10 km.
Badany będzie stan zdrowia pogłowia, sprawdzane będą warunki bioasekuracji. Zostaną wydane Rozporządzenia Wojewody Warmińsko – Mazurskiego określające rygory postępowania na obszarze zapowietrzonym i zagrożonym afrykańskim pomorem świń.
W województwie warmińsko-mazurskim jest to 2,3 i 4 ognisko ASF u trzody chlewnej. Do tej pory stwierdzono 169 przypadków tej choroby u dzików na terenie województwa. W przypadku wykrycia ogniska ASF wszystkie świnie muszą zostać humanitarnie uśmiercone i zutylizowane, materiały biologiczne (w tym mięso i pasza) zniszczone, a sprzęt, pomieszczenia oraz środki transportu – odkażone.
Wirus nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzi. Przeżywalność wirusa ASF wynosi od 30 do nawet 1000 dni (w mięsie mrożonym). Ginie w wyniku obróbki cieplnej, więc spożycie zakażonej wieprzowiny nie jest groźne. Od 2007 roku, kiedy wirus trafił do Europy, najwięcej ognisk choroby odnotowano w Rosji, Gruzji oraz w Azerbejdżanie, Armenii i na Ukrainie.
Źródło: UW Olsztyn.
Fot. tygodnik-rolniczy.pl
0 komentarzy