Jak dobrze wyposażyć pizzerię? Zapewnij sobie możliwość wypiekania znakomitej pizzy

Oferta lokali gastronomicznych jest w naszym kraju szeroka, jednak pizzerie od wielu lat zdecydowanie należą do najczęściej spotykanych. Pizze, jakie można u nas zjeść, są bardzo różne. Od odmrażanych substytutów w części fast foodów i niezliczonych tanich barach, przez przyzwoite placki dostępne w wielu miejscach naszych miast, po te najdroższe obecne w niektórych restauracjach. Jest to bowiem doskonałe danie dla każdego, toteż lokale prześcigają się w wychodzeniu naprzeciw najróżniejszym gustom. Jeśli ma to być pizza z prawdziwego zdarzenia, zawsze będzie jednak wymagała odpowiedniego kuchennego wyposażenia.

Popularność pizzy nadal jest wysoka. Warto ją mieć w swoim menu

Statystyki nie pozostawiają złudzeń. Zdecydowana większość, bo więcej niż 90 proc. Polaków jada pizzę, a aż 33 proc. robi to dwa lub trzy razy w miesiącu. 8 proc. zaś sięga po nią w każdym tygodniu. Jest to więc dość obszerna grupa docelowa, dla której swoje menu dostosowały nawet niektóre z tych lokali, w których dania tego typu niekoniecznie moglibyśmy się spodziewać. Co zatem trzeba posiadać, by móc bez trudu sprostać jej oczekiwaniom?

Najważniejszy będzie oczywiście piec do pizzy. Do wyboru mamy opalane drewnem, elektryczne i gazowe. Te pierwsze, choć wyglądają bardzo efektownie i są mało narażone na jakiekolwiek awarie, stanowią inwestycję nieopłacalną dla zdecydowanej większości lokali. Pozostałe zaś można nabyć dużo taniej i umieścić w każdej kuchni. O bardzo szerokiej ofercie tego rodzaju urządzeń można przekonać się np. przeglądając ofertę firmy Resto Quaility dostarczającej wyposażenie dla gastronomii.

By dokonać dobrego wyboru nie wystarczy jednak zadbać o to, by kupić sprzęt najwyższej jakości – to jest po prostu oczywistością, zważywszy na to, z jaką intensywnością pracuje zazwyczaj kuchnia typowego lokalu, a także jak ważna jest w przypadku tego dania równomierna temperatura. Musimy jeszcze przewidzieć, jakiemu przerobowi będzie musiał on sprostać. Jeśli pizza będzie tylko uzupełnieniem naszego menu, może nam wystarczyć piec jednokomorowy. Jeśli zaś podstawą, należy rozważyć zaopatrzenie się w więcej niż jedno urządzenie. Tym bardziej, że jego wszechstronność jest duża – sprawdzi się także jako piekarnik, np. do ciast.

Przed i po pieczeniu, czyli wszystkie akcesoria pizzera

W przygotowaniu ciasta mikser spiralny nie tylko będzie bardzo pomocy, ale także pozwoli po prostu utrzymać odpowiednie tempo pracy. Jego także trzeba będzie dostosować do naszych potrzeb, jako że dostępne na rynku modele różnią się pojemnością – warto przy tym mieć na uwadze, że większy może łatwiej (i szybciej) radzić sobie z tą samą ilością ciasta, co mały.

Potrzebujemy ponadto stołu chłodniczego, pracę z formowaniem ciężkiego ciasta (nie tylko do pizzy) znacznie ułatwią także wałkowarki.

Nie zapominajmy o drobiazgach. O tym, że kwestia wyboru pojemnika na ciasto nie jest taka banalna, łatwo przekonać się, gdy przywiera nam ono do jego ścianek. Charakterystycznym narzędziem spotykanym zazwyczaj w pizzeriach jest np. radełko z ostrzem, dzięki któremu szybko potniemy nasz wypiek. Pomocna będzie także np. łopata do wyjmowania pizzy z pieca, czy szczotka do jego czyszczenia.

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register